Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerine her ziyaret öncesinde engel çıkartan Ankara’ya karşı ‘ya kalıcı çözüm ya da Ürdün’e gideriz’ önerisiyle bugün Ankara’ya geliyor. Kritik ziyaret öncesinde Başbakan Binali Yıldırım ise “Ümit ederim ki sağduyu galip gelir” dedi ve Almanya’nın İncirlik’ten ayrılmasını istemediğini duyurdu.

‘Olumlu bir ziyaret’

Bugün sabah saatlerinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek olan Gabriel’in ziyareti öncesinde üst düzey bir yetkili ziyareti olumlu bir adım olarak nitelerken, “Biz üssü müttefikimiz ve dostumuz olan bir ülkeye, iyi niyetle açtık. Onlara ‘burayı terk edin’ de demedik ve onların varlığının artık Türkiye için stratejik önemde olduğunu düşünmüyoruz” dedi. Yetkili, PKK ve Gülencilere yönelik desteğin yanı sıra başta Çavuşoğlu ve diğer bakanlara yönelik Almanya’nın referandum öncesindeki tutumunu da anımsattı.

e güle deriz” açıklaması yapan Çavuşoğlu’nun aksine Başbakan Yıldırım, Almanya ile Türkiye’nin ilişkilerinin bozulmasının en son düşünülecek iş olduğunu, bundan Türkiye’nin de Almanya’nın da zarar göreceğini belirterek şu mesajları verdi:

“Özellikle halk oylaması kampanya süresince gerilen ilişkilerin bundan sonra hem Avrupa Birliği ortaklık sürecinin normalleştirilmesi hem de Almanya ile ikili ilişkilerimizin tekrar rayına oturtulması bizim temel düşüncemizdir ama bu tek taraflı bir iradeyle olacak bir şey değil. Almanya’nın da bu minvalde hareket etmesi esastır. Ümit ederim ki sağduyu galip gelir. Bizim genel prensibimiz dostlukları artırmak, düşmanlıkları azaltmak. Dış politikada bu yönde de ciddi adımlar attık, bundan sonra da adım atmaya devam edeceğiz. İncirlik ziyaretini de bu çerçevede değerlendireceğiz. Orada bir, iki çekincemiz var. Onları kendileriyle paylaştık. Ona göre bir karar verilecek.”

‘Liste krizi’ çıkabilir

Dışişleri’nin açıklamasında Gabriel’in ‘çalışma veya resmi’ ziyaret mi yaptığı yönünde bir ifade yer almazken, Başbakan Yıldırım tarafından da kabul edileceği bildirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüp görüşmeyeceği ise henüz açıklanmadı. Ancak geçen hafta Almanya’ya rest çeken Çavuşoğlu’nun aksine Yıldırım, İncirlik’i ziyaret edecek olan milletvekillerinin listesinin görüşmenin gündeminde yer aldığını belirtti. İncirlik Üssü’nü ziyarete bir ‘terörist’in katılmasının asla söz konusu olamayacağını söyleyen Yıldırım, “Bu ziyarete katılacaklar arasında ülkemiz aleyhinde keskin faaliyette bulunanlar olabilir. Varsa onlarla ilgili bir çekincemiz var. O değerlendirilecek” diye konuştu.

GabrIel: Megafon siyaseti bitmeli

Türkiye ziyareti öncesinde Bild am Sonntag gazetesine konuşan Gabriel “Megafon siyaseti sona ermeli” dedi.

Gabriel’in ziyaretinin ana gündem maddesinin Berlin ile Ankara arasında yaşanan İncirlik krizi olduğu belirtiliyor. Gabriel “Türkiye ziyaret hakkını şüpheye yer bırakmayacak şekilde temin etmelidir. Eğer Türkiye bunu İncirlik’te iç politik sebepler nedeniyle yapamıyorsa ya da yapmak istemiyorsa tartışmadan ve ortaklaşa birliklerin konuşlandırılmasına son verilmesi konusunda anlaşmalıyız” diye konuştu. Alman Ordusu’nun İncirlik’te kalıp kalmayacağından bağımsız olarak irtibat noktaları aranması gerektiğini belirten Gabriel “Megafon siyaseti artık sona ermeli” dedi.

Gabriel, Türkiye tarafından sık sık dile getirilen Almanya’nın PKK’ya destek verdiği eleştirilerine de değindi. Alman Bakan, şöyle devam etti:

“PKK bizde de silah ve uyuşturucu ticaretine, haraççılığa derinden bulaştığı için yasaklı bir örgüttür. Yani PKK’nın finans kaynaklarını kurutmak ve Alman toprakları üzerinde bir hareket alanı bırakmamak bizim de tamamen çıkarımızadır. Bu, Türkiye’nin haklı olarak gündeme getirdiği bir konudur.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr