Türk Kızılay'ının kurulmasında katkıda bulunan, Marko Paşa olarak bilinen Marko Apostolidis, ölümünün 128'inci yılında Kuzguncuk Rum Ortodoks Kabristanı'nda bulunan mezarı başında anıldı. Yaklaşık yarım saat süren anma törenine Fener Rum Patriği Bartholomeos, Kızılay Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Can, Zarofyan Rum Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri katıldı.

'BİZİM İÇİN MARKO PAŞA ÖLMEDİ'

Tören öncesi konuşma yapan Bartholomeos, "Bizim için Marko Paşa ölmedi. Kızılay mevcudiyetini ve icraatını sürdürdüğü müddetçe Marko Paşa'da yaşamış oluyor. Yaptıkları iyilikler de hiçbir zaman unutulmuyor. Rum cemaati olarak onunla iftihar ediyoruz" dedi.

'KIZILAY'IN HİZMETLERİ HERKESÇE MALUMDUR'

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Bugünkü şartlar altında Kızılay'ın gerek Türkiye'de gerek yurt dışında afet bölgelerinde yaptığı büyük hizmetler herkesçe malumdur. Onları görünce Marko Paşa'yı ve Kızılay'ın diğer kurucularını, ona hizmet verenleri şükranla anıyoruz. Allah rahmet eylesin diyoruz. Bu okuyacağımız duayı bir borç biliyoruz. Bunu her 25 Nisan'da tekrarlamak niyetindeyiz. Nedeni ise Ortadoks takvimine göre Aziz Marcos'ları anıyoruz, ölmüş olanları yad ediyoruz" şeklinde konuştu.

CAN: MARKO PAŞA BİZİM OLMAZSA OLMAZLARIMIZDAN

Kızılay Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Can ise törende yaptığı konuşmada, "Türk Kızılay'ı olarak kurulduğumuz 1868'den bu güne kadar güzel iniş ve çıkışlarla bu güne geldik. Bu günlere gelmemizde çok büyük emeği olan büyüklerimiz var. Bugün kabri başında kendisini yad ettiğimiz Marko Paşa bizim için olmazsa olmazlarımızdan. Cenevre Anlaşmaları gereği o zamanki padişahımız tarafından Osmanlı tebaası hekimi olan Marko Paşa'ya o zamanki adıyla 'Hilal-i Ahmer' adında Kızılay'ın genel başkanlığı teklif edilmiştir. Bu teklifi hiç çevirmeden kabul etmiştir. Marko Paşa sevginin, saygının ve insanları dinlemenin sembolü. Bunun için Kızılaycılara bırakmış olduğu mirası bugüne kadar büyüklerimiz getirdi. Bizde bu bayrağı bugün devraldık" ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından Marko Paşa'nın mezarı başında dualar okundu. Törende Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Can'a plaket takdim edilirken, davetlilere tesbih dağıtıldı. Kızılay tarafından ise davetlilere lokum ikram edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr