İhalenin feshini talep eden otelin sahibi Telman İsmailov'un şirketi AST'nin avukatları, 123 bin metrekareye göre yapılması gereken kıymet takdirinin 118 bin metrekareye göre yapıldığını ileri sürdü. Firma ayrıca satış bedeli üzerinden hesaplanan yüzde 18'lik KDV'yi de fesih için gerekçe gösterdi.

Antalya'nın Kundu sahilinde Azeri asıllı Rus işadamı Telman İsmailov'un 1.4 milyar dolara inşa ettirip açılışını 2009 yılında gerçekleştirdiği Mardan Palace oteli, borçlarından dolayı alacaklılardan Halk Bankası'nın talebi üzerine geçen yıl 3 Haziran'da Antalya 4'üncü İcra Müdürlüğü'nce açık artırmayla satışa çıkarıldı. Ancak bankanın satış talebinden son anda vazgeçmesi üzerine ihale iptal edildi.

Bu kez de alacaklılardan Garanti Bankası otelin satışını istedi. Garanti Bankası'nın talebi üzerine otel, Antalya 6'ncı İcra Müdürlüğü'nce satışa çıkartıldı. Geçen yıl 2 Kasım günü yapılan ihaleye tek başına katılan Halk Bankası, açılış fiyatı olan 360 milyon 50 bin lira bedelle ihaleyi kazandı. Ancak AST firması ihalenin feshi için Antalya 5'inci İcra Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.

Davanın ikinci duruşmasında, ihalenin feshini talep eden AST firmanının avukatı ile Halk Bankası ve Garanti Bankası'nın avukatları hazır bulundu. AST firmasının avukatı Murat Türkal, iki gerekçeyle ihalenin feshini talep ettiklerini söyledi. Birinci gerekçenin KDV'yle ilgili, ikincinin ise otelin kıymet takdirinin eksik yüzölçüme göre yapılmasıyla ilgili olduğunu söyleyen Murat Türkal, şöyle konuştu:

"Biz dava konusu taşınmazın satışının KDV'den istisna olup olmadığının icra müdürlüğünce yeterince araştırılmadığı kanaatindeyiz. Zira KDV'den istisna olmasına rağmen, ihalede yüzde 18'lik KDV uygulanmıştır. Bu da otele talebi ve talibi azaltır mahiyettedir. Öte yandan otelin ilk ruhsatı 118 bin metrekaredir. Ancak bilirkişi incelemesinden önce şirketimizin belediyeye başvurusunda inşaat ruhsatının 123 bin metrekare tadil ruhsatı yapılmıştır. Bilirkişi ise ilk ruhsata göre kıymet takdirinde bulunmuştur. Bir kalorifer peteğinin bile eksik hesaplanması ihalenin feshi için yeterlidir."

Garanti Bankası'nın avukatları ise davanın usul yönünden reddini talep etti. Bahse konu taşınmazın KDV'den muaf olmadığını aktaran banka avukatları, ihalenin usul ve esaslara uygun olduğunu söyledi. Halk Bankası'nın avukatları da KDV'nin alınmasıyla ilgili hususun ihalenin feshi sebepleri arasında olmadığını, bu konuda içtihatlar olduğunu belirterek, davanın reddini istedi. Bunun üzerine mahkeme, Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak, şikayete konu taşınmazların satış bedeli üzerinden KDV alınıp alınmayacağının bildirilmesine karar verdi. Aksu Belediyesi'nden de otelin son tadil ruhsatının istenmesine karar veren mahkeme, diğer itiraz ve şikayetlerin vergi dairesinden ve belediyeden talep edilen bilgiler geldikten sonra eğerlendirilmesine karar verip duruşmayı erteledi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr