Maliye Bakanlığı’nın, KDV tebliğiyle yayımladığı inşaat sektörüne yönelik önemli bir değişikliğe gidildi. Buna göre, 150 metrekarenin altındaki konutların ilk yapımı sırasında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi ürünler yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV’ye tabi tutulacak. Habertürk gazetesinden Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; Maliye, müteahhitlerin bu eşyaya ilişkin ödedikleri KDV’nin yüzde 17’sini iade edecek. Bu indirimin yeni yapılacak evlerde fiyatlara yüzde 1 ila 1.5 düşüş olarak yansıması, yani 300 bin TL’lik bir evin fiyatında 4 bin 500 TL düşüş yaratması bekleniyor.

150 metrekarenin altındaki konutlar yüzde 1 KDV’ye, üstündekiler ise yüzde 18 KDV’ye tabi bulunuyor. Mobilyalı olarak satılan yeni konutlarda kullanılan bazı ürünler KDV iadesine tabi tutulurken, bazıları tutulmuyor. Burada kriter, kullanılan eşyanın sökülüp başka bir evde kullanılmaya elverişli olup olmaması. Örneğin, buzdolabı, fırın, davlumbaz, bulaşık makinesi, mobilya, vestiyer, televizyon ve benzeri eşya ile birlikte satılan 150 metrekare altındaki konutlarda bu eşyaya ilişkin KDV iadesi yapılmıyor. Yani söz konusu eşya yüzde 18 KDV ile işlem görüyor. Değişiklikle, KDV iadesine tabi tutulmayacak bu gruptaki eşya arasına avize ve perde de ilave edildi.

ÖZEL HASTANEYE KOLAYLIK

Tebliğle, özel hastanelere de kolaylık sağlandı. Özel hastaneler, dışarıdan hizmet aldıkları doktorlara ödeme yaparken, KDV’nin 10’da 9’unu kesiyorlar. Tebliğde yapılan değişiklikle birlikte özel hastaneler ve hayvan klinikleri doktorlar ve veterinerlerden hizmet satın alırken yüzde 8 oranında KDV ödüyorlar. Bu KDV’yi doktorlar ve veterinerler artık Maliye’ye doğrudan kendileri yatıracak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr