Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) büyüme verilerine ilişkin bir açıklama yapan Ağbal, "Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.1 ile ılımlı bir büyüme performansı sergiledi" dedi.

Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde lira bazında yüzde 3.1 ile beklentilerin altında büyürken, dolar bazında büyüme yüzde 0.4 düzeyinde kaldı. Banka ve aracı kurum ekonomistleri ortalama olarak yüzde 3.4-3.5 düzeyinde büyüme bekliyordu.

"ÇİN VE HİNDİSTAN HARİÇ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN DAHA HIZLI BÜYÜDÜK"

Açıklamasını, "Ekonomi, dış konjonktürün etkisiyle bir miktar ivme kaybetmekle birlikte, yılın ilk yarısında yüzde 3.9 büyüdü" diye sürdüren Ağbal, "Türkiye bu büyüme oranıyla G20, OECD ve AB ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu. Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerden daha hızlı büyüyerek pozitif yönde ayrışmaya devam ettik. Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede büyüme dalgalı seyrederken Türkiye 27 çeyrektir büyümeye devam etti" dedi ve ekledi:
"İkinci çeyrekte, büyümeye en önemli katkı yaklaşık 5 puanla iç talepten geldi. Global konjonktürdeki sorunlar ve yurt içinde meydana gelen gelişmelere karşı iç talepteki canlılığın devam etmesi olumludur. Ayrıca hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz reformlar ile üretim, yatırım ve ihracatta uygulamaya başladığımız destekleyici politikalar önümüzdeki aylarda ekonomik faaliyetlerin ivmelenmesine destek olacaktır."

Önümüzdeki dönemde, yatırımları ve istihdamı teşvik eden politikalar, Ar-Ge yoğun ve yenilikçi üretim ve hizmetlere sundukları "süper teşviklerle" büyümenin hız kazanmaya devam edeceği öngörüsünde bulunan Ağbal, "Böylece gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmaya devam edeceğiz ve gelişmiş ülkeler liginde yer alacağız" diye ekledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr