Bakan Ağbal akaryakıt ve damga vergisinde indirim olup olmayacağı konusuna son noktayı koyarak ''Hiçbir vergide hiçbir oran ve kuruş dahi indirim yok. Vergi oranlarında bir indirim yok. Fakat vergi kanunlarının uygulanmasına ilişkin mükerrerlik oluşturan, kayıtlılığı azaltan veya kayıtlılığa engel olan konular varsa o konularla ilgili düzenleme yapacağız. Ama kimse bir oran indirimi beklemesin. Vergi oranlarında bir indirim söz konusu değil.'' dedi.

Ağbal, Haliç Kongre Merkezinde Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlen "Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) 2016" konferansında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.      

"VERGİ ORANLARINDA İNDİRİM YOK"

KDV'de indirim ya da eşitlemeye yönelik bir çalışma yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soruya Ağbal, "Vergi oranlarında herhangi bir indirim söz konusu değil. Sektör burada toptan yüzde 1, perakendede yüzde 8 olan bazı ürünlerle ilgili taleplerde bulundu.Vergi oranlarda aşağı yönlü düzenleme yapmamız söz konusu değil. Ama sektörün bu konuda yaşadığı bir takım sorunları gidermek anlamında vergi  düzenlemeleri dışında neler yapabilir? Kendileri bir hazırlık yapacaklar. Bunu getirecekler. Sadece vergi meselesi değil. Perakende sektörünün geneliyle ilgili kolaylaştırıcı neler yapabiliriz ona bakacağız. Ama vergi düzenlemeleri ve vergi oranları konusunda son derece hassasım. Herhangi bir şekilde vergi oranlarında indirim söz konusu olamaz." yanıtını verdi.  

Ağbal, bütçe disiplininin ekonomi politikasının en önemli  unsurlarından bir tanesi olduğunu vurgulayarak, "Vergi oranlarında indirim talebi palyatif bir taleptir. Asla kalıcı bir çözüm üretmez. Yapmamız gereken verimlilik, üretim ve istihdam artışı ile yatırım ortamını iyileştirmek. Bu anlamda kalıcı çözümler üretmek. TOBB Başkanımızla beraber çok güzel çalışmalar yapıyoruz.

Yakında hep beraber bunları da açıklayacağız. Vergi hiç bir şekilde konuşmaların içerisinde olması gereken bir konu başlığı değil. Bunu bilin. Ticareti ve üretimi biz vergi dışı alanlarda nasıl geliştirebiliriz onlara bakacağız." diye konuştu. "Tüketicilerin daha ucuz fiyata et ve gıda fiyatlarındaki indirim için nasıl kalıcı çözümler üretilebilir?” sorusuna Ağbal, "Kayıtlılığı artıracağız, üretim maliyetlerini düşüreceğiz. Vergi dışında üretim maliyetlerini aşağı çekmek için neler yapabiliriz onlara bakacağız. Çeşitli rekabet aksaklıkları var. Üretimden tüketime gelen ara zincirde rekabet eksiklikleri var.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr