Mali'de yok edilen ve hakkındaki efsanelerle ünlü Timbuktu bölgesine 2012'de gerçekleştirilen saldırının emrini vermekten suçlu bulunan Mali'li Ahmad al-Faqi Mahdi, pazartesi günü çıkarıldığı Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde Mali halkına seslenerek “Aflarına sığınıyorum ve beni yolunu kaybetmiş bir oğulları olarak görmelerini istiyorum" dedi. Mahdi, Lahey’de daha önce hiç görülmemiş davası süresince “çok üzgün” ve “pişmanlık dolu” olduğunu ve “hareketlerinin sebep olduğu tüm zarardan dolayı” pişman olduğunu ekledi.

Mahdi, 30 Haziran-11 Temmuz 2012 tarihleri arasında cihatçıların bölgenin kontrolünü ele geçirdiğinde, 9 türbeye ve Sidi Yahiya Camisi’ne yapılan saldırıların suçunu üstlendi. 40 yaşındaki Mahdi, hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından dava açılan ilk aşırı İslamcı ve aynı zamanda kültürel bir bölgenin yok edilmesinden dolayı suçlanan ilk insan. Arkeologlar tarihte ilki yapılan davanın, tarihi bölgelerde gerçekleşen yıkımların artık cezasız kalmayacağı mesajını göndermesini umuyor.

“Timbuktu halkının tamamının affını diliyorum.” açıklaması yapan Mahdi, aynı zamanda “yok ettiği bölgenin atalarından” da özür dilediğini söyledi. Mahdi olay hakkında, “Bu saldırının yaptığım ilk ve yapacağım son hatalı davranış olacağına söz veriyorum” dedi.

Davacılar, duruşmaların başında Mahdi’nin avukatlarıyla davalının 9-11 senelik hapis cezası kararı talip etmesi için anlaşma yaptığını açıkladı. Karşılığında, Mahdi temyiz etmeyeceğinin sözünü verdi. Yargıçlar bu durumun farkına vardı ve maksimum 20 senelik hapis cezasına çarptırılacak davalının yasal olarak bu anlaşmayı yerine getirme yükümlülüğü olmadığının altını çizdi.

Mahdi yaptıklarının “şeytani” olduğunu söyleyerek cihatçılarla arasına mesafe koydu. Dünyadaki Müslümanlara bir tavsiye vermek istediğini söyleyen Mahdi, onları kendisi gibi hareketlerde bulunmaması gerektiğini çünkü bunların “insanlığa hiçbir şekilde iyi bir şey getirmeyeceğini” söyledi.

Tarih yıkımı ilk kez adalet karşısında

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr