OHAL komisyonu, daha önce haksızlık iddiasına takipsizlik kararı verilen OHAL mağdurlarının dosyalarının mahkemelerce ne zaman gönderileceğini belirledi.

Buna göre, KHK ile belirlenen takvimin zorlanması, komisyona başvuruların 23 Temmuz’da alınmaya başlanması durumunda, daha önce mahkemelerde hakkını arayan OHAL mağdurları, 23 Eylül’den önce komisyondan yanıt alamayacak. Komisyona başvuran mağdurlar, 14 aydan önce aklanamayacak. KHK ile, OHAL mağdurları için ‘etkili bir iç hukuk yolu’ yaratılması amacıyla kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu, 8 Haziran’da Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) ‘Dosya Gönderme’ konulu bir yazı yazdı.

Komisyon Başkanı Selahaddin Menteş imzalı yazıda, komisyonun başvuruları almaya başlayacağı tarihin, kuruluş KHK’sinin yayımlandığı tarihten itibaren altı ayı geçmemek üzere Başbakanlık tarafından ilan edileceği belirtildi. Kuruluş KHK’si 23 Ocak’ta yayımlandı. Komisyonun başvuruları almaya başlayacağı tarihin 1 Temmuz olacağı belirtildi ancak bu tarih Başbakanlık tarafından henüz resmen ilan edilmedi. KHK’ye göre komisyonun başvuruları almaya başlayacağı tarihin en geç 23 Temmuz olması gerekiyor. Komisyondan HSK’ye gönderilen yazıda, yine kuruluş KHK’si anımsatılarak komisyona başvuruların Başbakanlık tarafından açıklanan tarihten sonraki 60 gün içinde yapılması gerektiği hatırlatıldı. Bu durumda da Başbakanlığın 23 Temmuz’da başlatması durumunda 23 Eylül tarihine kadar başvuru yapılabilecek, ancak bu tarihten sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecek. Kuruluş KHK’sine göre, komisyona OHAL mağduru olduğu gerekçesiyle daha önce mahkemelere başvuran ancak hak arama talebine olumlu yanıt alamayan kişilerin de başvuru hakkı var. Komisyondan HSK’ye gönderilen yazıda bu dosyaların Başbakanlık tarafından ilan edilecek başvuru alma tarihinden itibaren başvuruların alınacağı altmış günlük sürenin bitiminden sonra komisyona gönderilmesi istendi. Başbakanlığın, kuruluş KHK’sinde öngörülen takvimi zorlayarak, komisyona yapılacak başvuruları 23 Temmuz’da başlatması durumunda, tarih karmaşası yaşanması bekleniyor. HSK’nin, komisyonun talebini olumlu karşılaması halinde, OHAL mağduru olduğu için hakkını daha önce mahkemede arayan, ancak olumlu yanıt alamadığı için OHAL komisyonuna başvuracak olan kişinin, Başbakanlığın ilan tarihinden sonraki 60 günü beklemesi gerekecek. İlgili yargı makamları, kişi hakkında, kendisine yapılan başvuruya ret kararı verdiğine ilişkin dosyayı bu 60 günden sonra komisyona iletecek. Takvimin zorlanması durumunda, mahkemede aradığı hakkı bulamayan kişi, 24 Eylül’den önce komisyondan yanıt alamayacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr