Küresel iklim değişiminin önlenemez hızı, aşırı nüfus artışı, savaşlar, toprak ve su ekosistemlerinin ekolojik kapasitelerinin üzerinde sömürülmesi ve kirletilmesi, insanoğlunu “21. yüzyılda gıda krizi” gerçeği ile karşı karşıya getirdi. Gıda sektöründe fiyatlar hızla yükseliyor, açlık sınırının altına yaşayanların sayısında artış gözleniyor. Artık yiyeceğe ulaşmanın zorlaşmasıyla, farklı kıtalarda isyanlar çıkıyor. Dünyanın ekosisteminin hepimizi yeterince doyurma kapasitesinin artık kalmadığı gerçeği yetmezmiş gibi, diğer taraftan sağlıklı yaşam için tüketmemiz gereken tahıl, sebze ve meyvelerin de içi boşaldı! Yapılan bilimsel çalışmalar, son 50 yıl boyunca çoğu temel gıda ürünlerin de karbonhidrat ve su miktarı artarken, mutlak almamız gereken vitamin ve mineral miktarlarının ise yüzde 40’ lara varan oranlarda azaldığını gösteriyor.

‘Unutulmuş mineral’

Gıdalarla günlük almamız gereken diğer minerallerin yanında magnezyumun oldukça özel bir önemi var. “Unutulmuş Mineral”, “5 Cent Mucize Tablet” ve “Antistres Minerali” isimleriyle de anılıyor. 1994 yılında Gallup Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalara göre, Amerikan halkının yüzde 72’si yeterli miktarda magnezyum tüketmiyor. 1900-1908 yıllarında günlük magnezyum alımı 475-500 mg iken,1990-2002 yıllarında 175-225 mg’lara düşmüş! Bu rakamlar Magnezyum’un doğal yollardan alımının nasıl trajedik bir biçimde düştüğünü yansıtıyor. Bazı uzmanların iddiası o ki, günümüz dünyasında hemen hemen herkes magnezyum eksikliği yaşıyor!! Özellikle magnezyum ve kalsiyum arasındaki denge sağlıklı yaşam için kritik bir öneme sahip. Kalsiyum kasların kasılmasını sağlarken; magnezyum gevşemesini sağlıyor. İki mineral arasındaki ideal bulunma oranı 1:1 veya kabul edilebilir rakam 2:1. Günümüzde ise insanların bir çoğunda maalesef bu oran 5:1 veya daha düşük çıkarak uzun vadede birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasını tetikleyebiliyor. Genellikle belli bir yaşın üzerindeki insanlara kemikleri güçlendirmek ve kırılmaları önlemek için kalsiyum hapı verilmesi, günümüzde ciddi tartışmalar neden olmakta. Heildelberg’deki Alman Kanser Araştırmaları Merkezinde on yıldan fazla bir süre boyunca 23 bin 980 kişiyi gözlem altında tutmuşlar. Kalsiyum hapı alanlar/ almayanlar arasındaki kalp krizi vakası sayılarını karşılaştırdılar. Hiçbir takviye hapı almayan 15 bin 959 kişi arasında 851 kalp krizi vakası meydana gelmiş. Fakat çalışma boyunca kalsiyum takviyesi alanların kalp krizi geçirme riski yüzde 86 oranından daha fazla bulunmuş. Kalsiyum bakımından zengin beslenmenin olduğu ABD ve İskandinav ülkelerinde hamilelik sırasındaki ölümlerin en önemli nedeni Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi- Yüksek tansiyon) ve Eklampsidir (hamilelik zehirlenmesi yaşayan hastanın kriz geçirmesi). Görüldüğü gibi, vücutta her zaman olması gereken Kalsiyum/ magnezyum oranları hayati önem taşıyor.

Yaşam boyunca önemli

İnsan vücudunda en çok bulunan dördüncü, hücreler arasında ise potasyumdan sonra ikinci en bol bulunan mineral olan magnezyum, 350’den fazla enzimatik reaksiyonların ko-faktörüdür. Enerji gerektiren bütün metabolik olaylarda önemli rol oynar. Magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümü gerçekleşmez. D vitamini metabolizması içinde gereklidir. Hormonların (insülin, testosteron, östrojen, paratiroid hormon), nörotransmitterlerin (serotonin, dopamin) mineral ve elektrolitlerin iletilmesinde rol oynar. Kronik yorgunluk çeken hastaların alyuvarlarında miktarı çok düşüktür. Kanda ölçülebilen miktarı ancak yaklaşık yüzde 1’e karşılıktır. Yaklaşık yüzde 60’ı kemiklerde, geriye kalanı ağırlıklı olarak vücuttaki hücrelerin ve organların içinde bulunur. Yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki bu mineralin yeterince alınması; kalp krizi, hipertansiyon, kabızlık, düşük, erken doğum, felçler, Tip 1-2 diabet, tiroid yetmezliği, astım, ağrı, panik atak, osteoporoz, kronik migren, işitme kaybı, kas krampları, psikolojik sorunlar, uyku bozukluğu gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasını büyük oranda azaltabiliyor… Lyme hastalığına neden olan bakteri demir yerine magnezyumu tükettiğinden, özellikle lyme hastalarının çok dikkatli olmaları gerekiyor. Daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam istiyorsanız, mucize mineral olan magnezyum’u hayatınızdan hiç eksik etmeyiniz.

Biyolog Prof. Dr.
BARBAROS ÇETİN

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr