Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, Türkiye’nin yüzde 7-8 büyüdüğü yıllarda özellikle döviz bazlı yapılan kontratların bugünkü piyasa koşullarından çok uzak noktaya düştüğünü söyledi. Öncel, “Dolar kuru son 3 yılda yüzde 50, maliyetler ise sürekli arttı. Kârlılıklarda küresel ve bölgesel sıkıntılar nedeniyle sürekli düşüş trendi yaşandı. Bunu muhataplarımıza verilerle çok iyi anlatacağız. Çözüm sağlanamazsa haklarımızı hukuki yollarla arayacağız. Hepimizin ortak arzusu diyalog yoluyla sorunların çözülmesi” dedi..

Öncel, TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesine bağlı olarak kira bedelleri ve düşen kârlılık oranları nedeniyle mağazalarda başlayan sıkıntıların ve kapanma eğiliminin tüm alışveriş merkezlerine yayılabileceğini bildirdi. BMD başkanlığına seçilen Sinan Öncel ve yönetim kurulu üyeleri yeni dönem hedeflerini açıkladı.

Mağazaların gelir düşüşlerindeki nedenlerin arasında dolardaki artış, 15 Temmuz darbe girişimi süreci, öncesinde ve sonrasında turizmde yaşanan kayıplar olduğunu söyleyen Öncel, “51 yaşındayım, böyle bir dönem yaşamadığımızı söyleyebilirim” dedi. “Basiretle açıklanamayacak, öngöremeyeceğiniz bazı konular var. Son bir yılda bir uzaylılar gelmedi, onun dışında çok şey oldu. Rusya ile yaşayacağımız uçak krizi sonrasında turist sayısındaki düşüşü nasıl öngörebilirsiniz?”

Öncel, yeni dönemde de yurtdışı açılıma odaklanacaklarını İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile markalı ihracat noktasında işbirliğine gideceklerini anlattı.

     Kaynak: Cumhuriyet.com.tr