Suriye’de ABD ve vekil güçleri ile Suriye hükümet güçleri ve müttefikleri arasında şimdiden başlayan çatışmaların, IŞİD’in kalesi Rakka’nın kurtarılmasının ardından daha da tırmanması bekleniyor. Washington Post (WP) gazetesi, Trump yönetimi yetkililerinin, Rakka’dan sonraki aşamada, Irak sınırına yakın çöllük bölgede Suriye hükümet güçleri ve İranlı müttefikleriyle doğrudan çatışmaya girecekleri karmaşık bir savaş öngörerek planlama yaptıklarını yazdı. Ancak ABD ile Avrupa arasında yeni bir çatlağın göstergesi olarak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye’de Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın alternatifi olmadığını söyledi.

ABD, Suriye hükümet güçlerinin Irak sınırında İran destekli Iraklı Şii milislerle buluşmasını engellemek için hem karadan hem havadan saldırmanın yanı sıra bu hafta bir Suriye savaş uçağını da düşürdü ama amacına ulaşamadı. ABD ile vekil güçlerinin kontrollerine almak istediği Suriye’nin güneydoğusu ve doğusunda Suriye hükümet güçleri ve müttefikleri ilerliyor.

Gözler enerji zengini Deyr ez Zor’da

WP’ye göre Beyaz Saray, hem bu ilerlemeyi durdurmak hem de Esad’ın kontrol ettiği bölgeleri azalta azalta iktidardan gitmesini sağlamak için Pentagon’dan çöllük bölgede ileri karakol kurmasını talep ediyor. Ancak İran ve Rusya ile doğrudan çatışma ihtimali artacağı için Pentagon ile Beyaz Saray arasında hararetli tartışma yaşanıyor. Pentagon’dan bazı yetkililer, ABD askerlerinin Suriye’de izole pozisyonlarda kalıp İran destekli Iraklı Şii milisler için açık hedef haline geleceği uyarısı yapıyor.

Beyaz Saray’dan bir yetkili ise endişeye mahal olmadığını savunup “İran’ın Amerikan askerlerinin zarar görebileceği pozisyondan avantaj sağlayacağını düşünmek için ABD’nin uğruna savaşacağı gerçek çıkarları olmadığını sanman gerekir. Çok fazla asker konuşlandırmaya gerek yok, bizim hava gücü kabiliyetimiz var” dedi. Yetkiliye göre Suriye uçağı ile İran ’sı vurma kararını Pentagon verdi.

Her iki tarafın da gözüne kestirdiği doğuda gaz-petrol zengini Deyr Ez Zor’a IŞİD’in de Rakka’daki liderliği, kimyasal silahları ve intihar saldırısı hücrelerini taşıdığı haberleri geliyor.

Önceki gün Avrupa’dan 8 gazeteye mülakat veren Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise “Esad’ın gitmesi her şeyin önşartı olamaz, çünkü kimse bana onun meşru halefi olabilecek birini gösteremedi. Çizgim net: İlk olarak tüm terör gruplarıyla sonuna kadar savaş. Onlar bizim düşmanımız ve ortadan kaldırmak için herkesin, özellikle de Rusya’nın işbirliğine ihtiyacımız var” dedi.

‘Libya müdahalesi yanlıştı’

‘Libya müdahalesi yanlıştı’ “Demokrasinin halkın katılımı olmadan dışardan inşa edilemeyeceğini, bu yüzden Fransa’nın Libya savaşına girmesinin yanlış olduğunu” belirten Macron, “Dış müdahalalerin sonucu ne oldu? Terör gruplarının cirit attığı başarısız devletler... Suriye’de de bunun olmasını istemiyorum” vurgusu yaptı. Macron’un selefi Holland, sık sık Esad’ın koltuğundan inmesi gerektiği açıklaması yapmıştı. Fransa lideri, kırmızı çizgilerinin kimyasal silah kullanımı ve insani koridorların engellenmesi olduğunu, böyle durumda tek taraflı vurabileceklerini de kaydetti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr