Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS-2016) son üç oturumu yarın ve pazar günü yapılacak. Adaylar yarın saat 10.00’da LYS-2 (fen bilimleri) ve saat 14.30’da LYS- 5 (yabancı dil) 26 Haziran Pazar günü 10.00’da ise LYS-3 (edebiyat- coğrafya) oturumlarına katılacak. Adaylar geçen haftasonu ise LYS-4 (sosyal bilimler) ve LYS-1 (matematik) sınavlarına girmişlerdi. Bu hafta sonu yapılacak sınavlardan LYS-2’ye 460 bin 362, LYS-3’e 857 bin 32 başvuru yapıldı.

Sınavlar öncesinde adayların özellikle uyku düzenlerine dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Açı Eğitim Kurumları Rehber Öğretmeni Hülya Yavuz, öğrenci ve velilere şu tavsiyelerde bulundu;

* Kahvaltı yapın: Uyku ve beslenme düzeninizde değişiklikler yapmamaya çalışın, sınava geç kalırım korkusuyla her zaman olduğundan daha erken bir saatte uyumayın. Sabah kalkma saatiniz 6.30, 7.00’yi geçmemeli. Sınav sabahı genel alışkanlığınız nasılsa öyle bir kahvaltı yapın. “Önerilen her besini tüketmeliyim” düşüncesi ile alışık olduğunuzdan fazla miktarda besin tüketmeyin ve mümkün olduğunca dışarıda yemek yemeyin. Eğer hiç kahvaltı yapma alışkanlığınız yoksa kendinizi biraz zorlayıp şekerli yiyecekler tüketebilirsiniz.

Son kez kontrol edin!

Tartışmadan uzak durun: Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de sınav öncesi psikoloji. Yakın çevrenizle moral bozucu tartışmalardan kesinlikle uzak durmalısınız: rahat ortamlarda bulunmayı tercih edin.

Kendi kâğıdınıza odaklanın: Sınav anında kimin ne yaptığıyla hiç ilgilenmeyin, sadece kendi kâğıdınıza odaklanın. Bazı sorular size çok kolay gelebilir ve cevabın böyle olmadığını düşünebilirsiniz, oysa ki bu da sınav tekniğinin bir parçasıdır. Boş bıraktığınız soruya kitapçıkta küçük bir işaret koyarsanız böylelikle hem kaydırma riski azalır hem de sonradan soruyu yapmak için döndüğünüzde, soruyu bulma noktasında sorun yaşamazsınız. Sınav salonundan çıkmadan son kez kitapçığınızı ve cevap kâğıdınızı kontrol edip, görevliye teslim edin.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr