LYS sadece yüksek puanın başarılı sayılacağı bir sınav değil. Bu sınavda alınacak sonuç, aynı zamanda üniversite adaylarının kariyerlerinin şekillenmesinde de büyük rol oynayacak. Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Durgel Jagtap, LYS’ye girecek üniversite adaylarının 10 yıl sonra nasıl bir hayat yaşamak istediğini kendisine sorması gerektiğine dikkat çekerek şu önerilerde bulundu;

Tercih dönemi belli oldu

ÖSYM, 2016 - 2017 yılında lisans ve önlisans programlarına girecek adayların tercih dönemini açıkladı. Adaylar 26 Temmuz - 2 Ağustos arasında terchilerini yapacak. Adayların temmuzda açıklanacak 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu çok iyi incelemeleri gerekiyor.

Tekrar yerine deneme sınavı

Araştırmalar, bir sınav için çalışırken materyali birkaç kez tekrar etmek yerine arada kendinize bir deneme sınavı yapmanızın öğrendiğiniz bilgileri hatırlamanız üzerinde daha etkili olduğunu gösteriyor.

 

Meslek seçeceksiniz: LYS adaylarının hepsinin, on yıl sonra nasıl bir hayat yaşamak istediklerini kendilerine sormaları gerekiyor. Nasıl bir hayat yaşamak istediğinizi bilin, ilginiz ve yeteneğiniz doğrultusunda bir tercih yapın. Çünkü bir mesleğin çok popüler olması sizin o meslekte çalışırken mutlu veya başarılı olacağınız anlamına gelmez.

Zihninizi dinlendirin: Bütün bir sene boyunca üniversite sınavına hazırlandınız. Sınavdan önceki son birkaç günde kendinizi bedenen ve zihnen dinlendirecek aktivitelerle meşgul edin.

Biraz stres yararlıdır: Bütün bir yıl çalıştınız ve hazırlandınız. Eğer kendinizi hazır hissetmiyorsanız, emin olmadığınız konuların son kez üzerinden geçin ve takıldığınız noktalara göz atın. Sınavdan önceki günüyse tamamen dinlenmeye ayırın. Aileler de bu konuda gençlere yardımcı olup onları rahatlatıcı sosyal etkinliklere götürebilirler. Ayrıca unutmayın, biraz stresin performansı artırıcı etkisi vardır. Dolayısıyla sınav zamanı biraz heyecanlı ve stresli olmak hiç sorun değil.

Puan hesaplarını unutun: Sınavdayken aklınıza puan hesaplamaları gelmesin. Elinizden gelenin en iyisini yapmaya ve zamanınızı iyi kullanmaya odaklanın. Puan hesaplamakla vakit kaybetmeyin. Unutmayın ki sınav hayatınızda bir amaç değil, sadece ileride nasıl bir yetişkin olmak istediğinize yön verebilecek bir araç. O nedenle bu aracı iyi kullanmak için elinizden geleni yapın.

Ailelere büyük iş düşüyor: Gençler için en büyük yol gösterici ailelerdir. Anne ve babaların meslek seçimi, üniversite seçimi gibi konularda yol gösterici olmaları ancak baskıcı bir tavır takınmamaları gerekir. Eğer kişiler kendisini bu yetkinlikte görmüyorsa çocuğu iyi tanıyan, yeteneklerini ve hedeflerini bilen birisi nin desteğini isteyebilirler. Sınavın sonucu olumsuz olursa da aileler bu konuda endişesi olan çocuklarını şimdiden desteklemeli ve sınav hayati bir meseleymiş gibi davranmamalıdırlar. Bir gencin LYS’yi kazanamasa da yapabileceği, kendi becerilerini ortaya koyabileceği birçok alternatif vardır.

Sınav döneminde mutluluk için potasyum

Yaşar Üniversitesi MYO Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu bu tip sınavlarda başarılı olmanın yolunun yeterli, dengeli, düzenli çalışma ve beslenmeden geçtiğini söyledi. Fadıllıoğlu’nun önerileri şöyle; -Kahve, çay gibi içecekler, dikkat dağınıklığı ve çarpıntıya sebep olur. Bunun yerine sakinleştirici özelliği olan papatya çayı, taze sıkılmış mevye suyu gibi içecekler tüketilebilir.

* Sınav dönemlerinde hem serotonin yani mutluluk hormonu salgılanmasını arttırmak, hem de zengin potasyum kaynağından faydalanmak hem de dikkat dağınıklığını engellemek için günde bir adet muz yemeye çalışın.

* Omega 3 yönünden zengin olan sardalye, ton, somon gibi balıklar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, yumurta, ceviz, fıstık, badem gibi protein kaynakları, B vitamini içeren ve stresi azaltan brokoli, ıspanak, gibi besinler, A ve C vitamininden zengin havuç, taze fasulye gibi taze meyve ve sebzeler veya kuru meyveler tercih edilmeli.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr