Lukoil’in Başkan Yardımcısı Leonid Fedun, şirketin 2015 yılında gerçekleştirdiği 100 milyon tonluk petrol üretimini bu yıl sürdürmeyi düşünmediklerini söyledi. Fedun, “Bu yüksek belirsizlik ortamında rekor peşinde koşmak ve aşırı oranda tedarik edilmiş bir pazarda arzı artırmak mantıksız.” dedi.

TASS ajansına konuşan Fedun, 6 ay veya bir yıl içinde iki katı fiyata satılabilecekken, maliyeti ne olursa olsun pazara ucuz petrol sağlama stratejisinin doğru olmadığını belirtti. Rus şirketlerinin bunu yapmak için bir güvenlik derecesi olduğunu belirten Leonid Fedun, “Bugün şirketler ülkenin bütçesini bozmayacak ve pazara ek baskı getirmeyecek hacimde petrol sağlamalılar. Bir varil doları fiyatı 50 dolarken satmak, fiyatı 30 dolarken 2 varil satmaktan daha iyi.” ifadelerini kullandı.

Bugün fiyat çevresi içinde yabancı petrol ve gaz projelerinin, petrol şirketleri için kazançsız olduğunu söyleyen Fedun, bu fiyat çevresi içinde petrol fiyatları konusunda kimsenin bir tahmininin de olmadığını savundu. Sadece Rus değil diğer şirketlerin de dünya genelinde maliyetli projeleri bırakacağı öngörüsünde bulunan Lukoil Başkan Yardımcısı, “Şu anki vazifeleri kalkınmak değil hayatta kalmak.” diye ekledi. Bununla birlikte Lukoil’in Irak ve Özbekistan’da bazı projelere katılması sürdürdüğünü bildirdi; ancak bunun kolay olmadığının altını çizdi.

Leonid Fedun, uluslararası ambargoların kalktığı İran’ın da bu yıl, petrol üretimi konusunda bir ihale düzenlemeyeceğini tahmin ettiğini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr