Aşırı sağcı "Önce Britanya" partisinin belediye başkanı adayı Paul Golding, Khan mikrofon başına geçerken, seçim yarışında yenildiği rakibini protesto etmek için sırtını döndü.



Khan'ın konuşması boyunca pencereden dışarı bakan Golding'in bu davranışı İngiliz kamuoyunda sert tepki gördü. Golding, birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından da ırkçılıkla suçlandı.

Belediye başkanlığı seçiminde Khan'ın yüzde 3'ü kadar bile oy alamayan Golding ise bu suçlamaları reddederek, eyleminin arkasında durdu.

BuzzFeed'e konuşan Golding, "Irkçılık mı? Ben o Asyalı diye sırtımı dönmedim. Sırtımı döndüm çünkü o adi bir adam" dedi.

Khan seçim zaferinin ardından yaptığı konuşmada, 'tüm Londralıların belediye başkanı olmaya' söz vermişti. Yoksul bir aileden geldiğini hatırlatan Khan, 'kendisi gibi birinin Londra belediye başkanı seçilebileceğini hiçbir zaman hayal bile etmediğini' söylemişti.

9 kardeş büyüdü

Londra belediye başkanlığına Sadiq Khan’ın seçilmesi, Britanya’da “peri masalı” diye niteleniyor. Zira 46 yaşındaki Sadiq Khan, 1960’larda Britanya’ya göçen Hindistan kökenli Pakistanlı bir ailenin 9 çocuğundan biri. Khan’ın babası tam 25 yıl boyunca otobüs şoförlüğü, annesi de evden terzilik yaparak ailenin geçimini sağlamış.

“Annemle babam durmaksızın çalışırdı. İş bulur bulmaz ben de onlar gibi çalışmaya başladım” diyen Khan, önce okul yıllarında bulduğu kısa süreli işlere girdi. Lisedeyken dişçi olma hayalleri kuran Khan, bir öğretmeninin önerisiyle hukuk okumaya karar verdi ve Kuzey Londra Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Hâlâ burada misafir akademisyen olarak ders veriyor

Blair’e mektup

Mezuniyetinden sonra her alanda ayrımcılık ve insan hakları davalarına yoğunlaştı, 2005’te ise Londra’nın Tooting ilçesinden İşçi Partisi milletvekili seçildi, ertesi yıl “ABD’nin finosu” diye anılan Başbakan Tony Blair’e yazdığı dış politikasını eleştiren mektupla gündem oldu. Blair’in başbakanlığı devretmek zorunda kaldığı Gordon Brown tarafından 2008’de yerel yönetimler bakanlığına, ardından ulaştırma bakanlığına atandı ve Britanya tarihinde ikinci Müslüman bakan oldu.

LGBTİ dostu

Londrabelediye başkanlığına aday olduktan sonra LGBTİ üyelerine yönelik ayrımcılık ve nefret suçlarına “sıfır hoşgörü” vurgusu yaptı. Bu yüzden radikal İslamcı gruplardan ölüm tehditleri alan Khan çifti ve iki çocuğu koruma altına alındıKaynak: Cumhuriyet.com.tr