Laboratuar deneylerinde düşük dozlarda lityumun meyve sineklerinin ömrünü uzattığı belirlendi.

BBCTürkçe'nin haberine göre; Bilim insanları umut verici diye niteledikleri bu bulgunun ileride insanların daha uzun ve sağlıklı yaşamalarına yardımcı olacak yeni ilaçlar geliştirilmesini sağlayabileceğini bildirdi.

Psikiyatride değişken ruh halinin tedavisi için kullanılan lityum, yüksek dozlarda alınırsa ağır yan etkilere neden olabiliyor.

Lityumun beyni nasıl etkilediği tam olarak bilinmiyor, ancak meyve sineklerinde GSK-3 diye bilinen kimyasal maddeyi bloke ederek ömrü uzatabildiği görülüyor.

Londra Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın sonuçları Cell Reports adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Araştırmada düşük dozlarda lityum verilen meyve sineklerinin ortalamadan yüzde 16 daha uzun yaşadıkları belirlendi.

Lityum yüksek dozlarda verildiğinde ise sineklerin ömrünü kısalttığı görüldü.

Araştırmaya başkanlık eden Prof. Linda Partridge, sineklerde düşük dozda lityumdan elde ettiğimiz sonuç cesaret verici, bir sonraki adımımız daha karmaşık hayvanlarda GSK-3'ü hedefleyerek, ileride insanlar üzerinde denenebilecek bir ilaç geliştirmek" dedi.

Araştırma ekibinden Dr Ivana Bjedov, düşük dozda lityumun sineklerde şeker oranı yüksek bir beslenme rejiminde yağ oluşumunu da engellediğini belirtti.

Araştırmaya mali destek veren İngiltere Parkinson hastalığı vakfından Claire Bell "araştırmacıların yaşlanma bulmacasının önemli bir parçasını tespit ettiklerini görmek çok cesaret verici" diyor ve ekliyor: "Bu sayede günün birinde yaşlanma sürecine müdahale etmemiz mümkün olabilir."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr