İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda (İBBŞT) açığa alınan ve işten çıkartılan bazı sanatçılara ait dosyaların, 15 Temmuz darbe girişiminden çok daha önce, kurumdan uzaklaştırılmaları istemiyle yönetim kurulu toplantısına gittiği öğrenildi. Söz konusu dosyalar, OHAL kararının ardından açığa alınan 7 isim ve “performans düşüklüğü” gerekçe gösterilerek işten çıkarılan 20 sözleşmeli sanatçıdan 5’ine aitti. Bilindiği üzere, Gezi eylemlerinden bu yana, “Gezici” olarak etiketlenen kurumdaki pek çok sanatçının sosyal medya hesapları, İBB Beyaz Masa ve Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) tarafından takip ediliyordu. Sanatçılar hakkında iki kurum tarafından hazırlanan dosyalar, İBBŞT Genel Müdürü Salih Efiloğlu’nun masasına getirilerek, ismi geçen sanatçıların daha önce kurumdan ihraç edilen Levent Üzümcü’ye yapıldığı gibi, Disiplin Kurulu’na sevk edilmeleri veya idare tarafından susturulmaları talepleri iletiliyordu.

Üç ismi korudular

Geçen mayıs ayının başında yapılan yönetim kurulu toplantısında ise masaya, 2012’de sanatçılara rağmen değiştirilen yönetmelikle beraber söz hakkı kazanan dört bürokrat tarafından 6 sanatçının dosyası koyuldu.

Şu isimlere aitti dosyalar: Ragıp Yavuz, Kemal Kocatürk, Arif Akkaya, Sevinç Erbulak, Arda Aydın ve Edip Tepeli. Toplantıda 4 bürokratla aynı masada oturan genel sanat yönetmeni Süha Uygur ve kurul üyesi iki sanatçı Bahtiyar Engin ile Kubilay Penbeklioğlu’nun çabaları sonucunda Sevinç Erbulak, Arda Aydın ve Edip Tepeli’nin dosyaları soruşturma açılmadan masadan kaldırıldı. Ragıp Yavuz, Kemal Kocatürk ve Arif Akkaya hakkında ise soruşturma başlatıldı, ancak Arif Akkaya kurumdan emekliliğini isteyerek ayrıldı. Erbulak, Aydın ve Tepeli’ye ise sözlü uyarı yapılarak, daha dikkatli paylaşımlarda bulunmaları öğütlendi.

Yanı sıra kurum içinde, Gezi eylemlerinden bu yana Genel Müdür Salih Efiloğlu’nun masasına bırakılan dosyaların ardından sözlü olarak uyarılan sanatçı sayısı 50 - 60’a ulaştığı için, darbe girişiminden çok daha önce kurumdan uzaklaştırılması talep edilen sanatçılardan oluşan, yaklaşık 50 kişilik bir listenin olduğu konuşuluyor. Yönetim Kurulu’nun sanatçı üyeleri böyle bir listenin varlığından haberdar olmadıklarını söyleseler de, OHAL ilanının ardından açığa alınan 7 isimden 4’ünün ve ayrıca işten çıkartılan sözleşmeli oyunculardan Edip Tepeli’nin mayıstaki kurul toplantısında sunulan listede yer alması, akıllardaki “OHAL süreci önceden hazırlanan listelerdeki isimlerin kurumdan uzaklaştırılması için fırsat mı bilindiği” sorusunu daha da belirginleştiriyor.

SEZON 6 OYUNLA NASIL AÇILACAK?

Öte yandan toplamda 26 sanatçının aynı andaki yokluğu, yeni sezon repertuvarı için büyük bir kriz doğurdu. Bu sebeple kurum içinde, özellikle “performans düşüklüğü” gerekçesiyle işten çıkartılan 20 sözleşmeli sanatçının, adeta sezon açılamasın diye seçilmiş isimler olduğu kanısı da hâkim. Çünkü yıllık repertuvarı ortalama 40 oyunu içermesi gereken İBBŞT, bu sezon sahneyi yalnızca 6 oyunla açabilecek. Diğer oyunlar açığa alınmalar ve işten çıkarmalardan etkilenmiş durumda. Son gelişmelerden etkilenmeyen 6 oyun içerisinde de önceki sezonlarda da sahnelendiği için seyirci kapasitesini doldurmak üzere olanlar var. Üstelik sezonda gerekli sayıda seyirci sayısına ulaşılamaz ise, belediyeden gerekli ödeneğin alınması da zorlaşıyor. İşte bu sebeplerle, işten çıkartılan sözleşmeli oyunculardan özellikle kilit rollerde oynayanların işlerine iade edilmesi için görüşmeler sürdürülüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr