Liselere yerleşecek öğrencileri ve velilerini, bayram tatili sonrası koşturmalı günler bekliyor. Özel okullara kayıt yaptıracak veliler için 11 Temmuz’da 2. Ön Kayıt Dönemi başlayacak. Devlet liselerine yerleştirme işlemleri için tercihler de 15 -25 Temmuz arasında yapılacak. Yerleştirmede öğrenciler 25 okula kadar tercihte bulunabilecek. Yerleştirme sonuçları 8 Ağustos’ta ilan edilecek.

Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, ‘Ne kadar çalışırsanız çalışın, ne kadar iyi puan alırsanız alın tercih hatası her şeyi değiştirebilir. Bu yüzden tercih yaparken dikkatli olmalı’ diyerek tercih sürecinde yapılabilecek hataları sıraladı. Yüzdelik dilimi düşük olan okulu birinci tercihe yazmak: Tercih listesi aslında sizin girmeyi en çok istediğiniz okuldan en az tercih ettiğiniz okula doğru sıralanır. Veli veya öğrencinin yüzdelik dilimi yüksek, dolayısıyla puanı düşük olan okulu birinci sıraya yazmasındaki amaç kendini garantiye alma isteğidir. Ancak yerleştirme yapılırken daha alta yazdığınız yüksek puanlı okullara, puanınız yetse bile, birinci tercihinize yerleştirilirsiniz.

Yüzdelik dilimine dikkat etmeden isteğinize göre tercih listesi oluşturmak: Sizin yüzdelik diliminiz aslında tüm sınava girenler içindeki sıralamanızı gösterir. Okulların yüzdelik dilimi ise o okula geçen yıl yerleşen en son öğrencinin sıralamasını gösterir. Sınava giren öğrenci sayısında büyük bir değişim olmadığı sürece, okulların alacağı öğrenci sıralamasında da bir değişim olmayacaktır. Dolayısıyla seçmiş olduğunuz tüm okulların yüzdelik dilimi, sizin yüzdelik diliminizden yüksek ise, herhangi bir okula yerleşmezseniz kaydınız otomatik olarak açık liseye yapılır.

Yüzdelik dilimi tutmadığı halde herhangi bir okulu birinci tercihe yazarak öncelikle yerleştirileceğini düşünmek: Bir okula yerleştirme yapılırken, o okula birinci tercihinde yer verenlere değil o okulu tercih edenler içinde puanı en yüksek adaya öncelik verilir. Dolayısıyla bir okulu siz ilk sırada yazmış olsanız da yerleşemezsiniz.

Kendi yüzdelik dilimindeki okullara gitmek istemediği için daha üst yüzdelik dilimindeki okullardan tercih listesi oluşturmak: Bu durumda öğrencinin hiçbir tercihine yerleşme şansı olmadığından kaydı otomatik olarak açık liseye yapılacaktır.

Okulun hangi ilçede olduğuna veya uzak okulları tercih eden öğrencilerin okulun pansiyonu olup olmadığına bakmaksızın tercih listesi oluşturmak: Aynı puan grubundaki okullardan en iyi okul evinize en yakın okuldur. Özellikle her gün artan trafikte uzak okullara gitmeyi göze almak lise yıllarında ders çalışmaya daha az vakit kalmasına razı olmak demektir. Farklı bir ilden okul seçerken özellikle Fen ve Sosyal Bilimler Liselerini seçen öğrencilerin okulun yatılı bölümü olup olmadığına bakmaları gerekir. Tabii yatılı okulda okumayı isteyip istememekte önemli.

Tercih listenizi kendi kendinize yapıp okul müdürlüğü aracılığıyla onaylatmamak: Aman dikkat, bu durumda tercih yapmamış sayılırsınız.

Özel okul kayıt takvimi

- 11 Temmuz Pazartesi Tam gün: II. Ön Kayıt

- 12 Temmuz Salı Tam gün: II. Asil Kayıt

- 13 Temmuz Çarşamba Serbest Kayıt

- 14 Temmuz Perşembe Serbest Kayıt

- 12 Temmuz Salı günü yedek listeye geçilecek saat ile 13 Temmuz ve 14 Temmuz tarihlerinde uygulanacak kayıt prensipleri okulların resmi internet sitelerinden görülebilir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr