Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Nüvit Sarımurat, çocuklarda apandisit ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Çocuğunuz, 4 saatten uzun süren karın ağrısı, iştahsızlık, kusma, halsizlik ve hafif ateş gibi belirtileri bir arada yaşıyorsa apandisit riski ile karşı karşıya olabilirsiniz. Apandisit patlaması hayati riske neden olabileceği için, mümkün olduğunca kısa sürede müdahale edilmesi önemlidir.

HER KARIN AĞRISI APANDİSİT DEĞİLDİR

Çocuklarda karın ağrısı birçok nedenle görülür. İshal, kabızlık ve hatta orta kulak iltihabı bile karındaki lenf bezlerini şişirip, karın ağrısına neden olabilir. Bu nedenle her karın ağrısı apandisit olarak değerlendirilmemelidir. Ağrının süresi ve başlama yeri, teşhis konusunda yol göstericidir ancak apandisit başlangıç aşamasında çok tipik bulgular vermeden ilerleyebilir.

APANDİSİT OKUL DÖNEMİNDE DAHA YAYGIN

Bütün yaş grupları göz önüne alındığında çocuklarda en sık acil cerrahi girişim gerektiren durum apandisittir. İlk yaşlarda çok sık görülmez, daha sonra giderek artar. Genellikle okul döneminden ergenliğe kadar olan süreçte fazla rastlanmaktadır. Apandisitin çocuklar arasında yaygın olmasının nedeni enfeksiyonlara daha yatkın olmalarıdır.

ÇEKİRDEKLİ GIDALARA DİKKAT

Apandisitin beslenmeyle doğrudan bir bağlantısı bulunmamaktadır. Ancak küçük çocuklara çekirdekli gıdalar verilirken dikkatli olunmalıdır. Örneğin basit bir limon çekirdeği bile deliği tıkayabilir ve apandisit gelişebilir. Ayrıca çekirdek ya da başka bir faktör olmaksızın, vücudun kendi yaptığı “fekalit” adı verilen taşlaşmış dışkı da deliği tıkayabilir ve apandisit patlayabilir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr