İngiltere, Almanya, Kuveyt, Norveç ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Londra’da ev sahipliğini üstlendiği konferansa, 70 ülke liderinin katılması bekleniyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da Türkiye’yi temsil edeceği konferansta, Suriyeli göçmenlere insani yardım, eğitim ve iş imkanlarının oluşturulması konuları masaya yatırılacak. Konferansa dünya liderlerinin yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Save The Children, Uluslararası Af Örgütü, Oxfam gibi uluslararası insani yardım kuruluşları da yer alıyor.

Bugün dördüncüsü gerçekleşecek konferansta, liderlerin Suriye için 9 milyar dolarlık kaynak oluşturması hedefleniyor.

Konferansın ana gündem maddeleri arasında; “2017 yılına kadar Suriye çevresindeki tüm mülteci çocukların, eğitim görebileceği yerlerin sağlanması, Suriye çevresindeki Türkiye, Lübnan ve Ürdün’de göçmenlere yeni iş olanaklarının oluşturulması, göçmenlere sağlık ve yaşam alanlarını kolaylaştıracak insani yardımların sağlanması” gibi konular bulunuyor.

Başbakan Davutoğlu’nun ise konferans çerçevesinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı David Cameron başta olmak üzere bazı liderlerle Suriye meselesini ele alması bekleniyor.
Suriye’de son beş yıldır devam eden iç savaş nedeniyle bölgede 250 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 11 milyon kişi ise yurdunu terk etmek zorunda kaldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr