Ülkelerindeki insanlık dışı koşullardan kaçan sığınmacıların yoğun göçü altındaki Avrupa’da, eşcinsel sığınmacılar ülkelerindekinden farksız insanlık dışı muamelelere maruz kalıyor.

Associated Press ajansının Avrupa’da kayıtlara geçen vakalardan derlediği habere göre, sığınmacı merkezlerindeki karma barınaklarda yaşayan LGBTİ’ler (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transeksüel ve İnterseks) sözlü, fiziksel ve cinsel tacizin kurbanı oluyor.

Özel evlere yerleştirildiler

AP’ye konuşan Suriyeli Alaa Amar, Ter Apel’deki sığınmacı kampında yaşadıklarını şu cümlelerle anlatıyor: “Geldikten beş dakika sonra bize bakmaya, on dakika sonra konuşmaya, bir saat sonra yanımıza gelmeye başladılar. Üç saatin sonundaysa bizimle kavga etmeye başladılar.” Ammar’ın yaşadıkları, geçici olarak yerleştirildiği sığınmacı barınağına has bir durum değil. Almanya Lezbiyen ve Gey Federasyonu’nun kayıtlarına göre 2015 Ağustos’undan 2016 Ocak sonuna değin sadece Berlin bölgesinde 106 LGBTİ sığınmacı şiddete maruz kaldı.

Federasyon başkanı Joerg Steinert çoğu sığınmacının polis korkusundan ve kendi göçmenlik prosedürlerini tehlikeye atacak bir durumla karşılaşmamak için yaşadıklarını anlatmadığını belirterek geçen yıl, barınaklarda yaşamaya devam etmesi halinde hayati tehlikeyle karşı karşıya kalacak 50 kişiyi özel evlere yerleştirdiklerini anlatıyor.

Avrupa’nın diğer yerlerinde de durum farklı değil. İspanya’da Kamerunlu 2 sığınmacı ile 3 Faslı erkek sığınmacı cinsel kimliklerinin fark edilmesinden ötürü fiziksel tacize maruz kaldı.

Amsterdam’ı kim sevmez

İsveç’in Jonkoping kentindeki merkezde bir sığınmacı başka bir sığınmacıyı eşcinsel olduğu gerekçesiyle ölümle tehdit ettiği için beş yıl hapis cezası aldı. Finlandiya’da bir erkek sığınmacı başka bir erkek sığınmacıya tecavüz ettiği gerekçesiyle 3 buçuk yıl hapis cezası verildi. Danimarka’daysa 10 tecavüz davası halen görülüyor. Amar yaşadığı taciz vakalarının ardından Amsterdam’a getirildi. Amar mutluluğunu şöyle tarif ediyor: “Kim Amsterdam’ı sevmez ki? Gey olup olmadığımı umursamıyorlar. Ben geyim diye bağırırsam bana söyleyecekleri şu olacak: Hoşgeldin.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr