İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği tarafından Beyoğlu Tünel Meydanı’nda, Sarıyer’de Zekeriyaköy’de geçtiğimiz hafta yakılmış olarak cesedi bulunan 23 yaşındaki trans kadın Hande Kader için eylem düzenlendi. Ellerinde döviz, pankart ve flamalarla slogan atan yaklaşık 100 kişilik gruba, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’da katılarak destek verdi.

Polisten gruba bariyerli önlem

Öte yandan grubun eylem yapacağı alan, güvenlik nedeniyle polis tarafından bariyerle çevrildi. Alana girmek isteyenler ise güvenlik noktasından aranarak içeriye alındı. Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve çevik kuvvet polisleri ise hazırda bekletilirken, polisin yoğun güvenlik önlemi dikkat çekti.

Basın açıklaması öncesi konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Hayatım insan hakları mücadelesiyle geçti. Milletvekili kimliğimle yine insan ayrımcılığına ne nefret suçlarına karşı mücadele etmeye devam ediyorum. Cinsel yönelim tercihi temel bir insan hakkıdır. Herkesin buna saygı duyması lazım ve anayasanın da bu tercih hakkın tanıyacak şekilde düzenlenmesi lazım. Şimdi de parlamentoda bunun için mücadele etmeye devam ediyorum. Sizlerin tercihine bütün toplumun saygı duyması içinde mücadele etmesine devam edeceğim. Bu mücadele ancak toplumun bütün kesimlerinin dayanışmasıyla mümkün olur. O yüzden ben buradan herkesi dayanışmaya davet ediyorum” dedi.

Grup adına basın açıklaması yapan dernek üyeleri de, “Hande Kader, tecavüz edildikten sonra bavulla getirildiği ormanlık alanda yakılarak katledilmiştir. Kaçırılmasından birkaç gün sonra dernek avukatlarımız ve ev arkadaşı aracılığıyla kayıp başvuru yapılarak aranmaya başlanmıştır. Mücadele eden bizler her cinayette tekrardan toparlanıp bu son olsun artık yeter dedikçe aslında katilin ve bu katliamlara yol açanların kimler olduğunu çok iyi biliyoruz. Bizler tüm yasal düzenlemelerimize kulak tıkayanlara bu cinayetlerin ne anlama geldiğini haykırmaya devam ediyoruz. Tüm bunlardan dolayı trans cinayetleri politiktir demekten asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Polisle grup arasında kovalamaca yaşandı

Basın açıklamasının sonlanmasının ardından polis bariyerleri kaldırarak grubun dağılmasını sağladı. Ancak gruptan kopan yaklaşık 20 kişi ellerinde dövizlerle ıslak çalarak Galatasaray Meydanı’na yürüyüşe geçti. Grubun slogan atmaya başlamasının ardından polis İstiklal Caddesi üzerinde koşarak grubu durdurdu. Ardından polis gruba slogan atmadan ve ıslak çalınmadan yürümesini istedi. Bunun üzerine polisin serbest bıraktığı grup tekrardan slogan atmaya başlayınca önleri çevik kuvvet polisi tarafından tekrardan kesildi. Müdahale uyarısında bulunulmasının ardından grup polisle birlikte meydana doğru yürüdü. Ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr