15 Temmuz darbe girişimi sırasında Emniyet Genel Müdürü olarak görev yapan Celalettin Lekesiz, Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar’ın darbecilerin elinden nasıl kurtarıldığı konusunda bilgisinin olmadığını söyledi. TBMM Darbe Komisyonu, 15 Temmuz günü Emniyet Genel Müdürü olarak görev yapan daha sonra Merkez Valisi olarak atanan Celalettin Lekesiz’i dinledi. Lekesiz’in dinlenmesinden önce komisyonda usul tartışması yaşandı.

CHP’li üye Sezgin Tanrıkulu, komisyon gündeminin Whatsapp üzerinden mesajla belirlenerek kendilerine bildirilmesine tepki gösterdi. Çıkan tartışmanın ardından Lekesiz, komisyona özetle şu bilgileri verdi: Darbeye kadar 5 bin 742 gözaltı: 15 Temmuz’a gelmeden önce bunlarla ilgili epeyce çalışmalar yaptık. Genel Müdürlük olarak 2014’ten sonra, 1725 Aralık’tan sonra ciddi çalışmalar yaptık. Genel Müdürlüğe kurduğumuz büro aracılığıyla adli mercilerle de çalışmalarımızı yürüttük. 848 operasyon yapıldı ülke genelinde, 5 bin 742 kişi gözaltına alındı.

15 Temmuz tarihi itibarıyla; bu gözaltıların bin 554’ü emniyet mensubuydu. İlk Bursa Jandarma komutanı alındı: Darbenin ilk saatlerinde Bursa Jandarma İl Komutanı’nın darbeyi destekleyen konuşmalarından bahsedildi. Hiç tereddüt etmeden gözaltı yapıldı. İlk gözaltına alınan kişi budur. Komutanın çantasında ilk kez darbe planlarına ilişkin evraklar elde edildi. Bu belgelerde 81 ilde sıkı yönetim komutanı olarak yer alan isimler ortaya çıktı. 81 ilin valiliğine intikal ettirildi bu. Akar’ın kurtarılmasının detayını bilmiyorum: Genelkurmay Başkanı saat 08.55’de kurtarıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr