Lanet aslında konserden bir gece evvel indi yeryüzüne ve Kramp’ın basçısı Nezih (Onur) Baba’yı aldı. O yüzden de önündeki “Porn Star Parking Only” tabelasıyla gecenin DJ’liğini yapan Nikki Wild setini Kramp’ın “Lan N’oldu” şarkısıyla tamamladı. Top şimdi sunucu Aptulika’da idi ve sonradan sele dönüşecek olan duygu ırmağı onunla başladı.

Çok uzun süredir biletlerini hızlıca tüketen ilk metal etkinliği olması şaşırtıcı değil, çünkü gecenin sayısız anlamı vardı. 1991 yılında yola çıkan hayatını 31 sayı sürdüren Laneth Dergisi, ilk konserini aynı yılın 22 Eylül’ünde Harbiye Açıkhava’da gerçekleştirmiş bir fanzin kolektifi idi. Bir kuşağın sert çocukları için çok şey ifade ediyordu.

O zamanlar metal konserine gitmek için evden kaçan o çocuklar şimdi kellifelli, işinde gücünde; muhtemelen de büyük bir kısmı bu akşam için hanımından izin aldı. Ama yine de içerisinin kesif bir erkek saçı kokusuyla kıvranmasının önünde engel teşkil edecek bir durum yok, zira yaş ortalaması yüksek olsa da bu akşam burada sadece bir kuşak yok.

İlk sahne alan topluluk Dr. Skull parçaları çalan ve uzun saçlı gençlerden oluşan Dr. Razor oldu. Onlar ve ardından çıkanlar Apaçi Ayhan ve Nezih Baba’ya karşı duygularını dile getiren cümleler kurdular.

‘Hayır’ sloganları

Gecenin en yüksek, kalabalık ve hareketli anları Radical Noise sahnedeyken yaşandı. Kollar bacaklar havada uçtu; stage dive yapanlar ellerde taşınırken, sahnenin solundaki küçük bir ekip fazla ileri gitmeyen bir pogo girişiminde bile bulundu. Sivas Katliamı’ndan görüntülerle şarkı söylerken kalabalığın hep bir ağızdan haykırdığı “Hayır” sloganlarıyla inledi ortam. Radical Noise sonrasında ortalık giderek sakinledi.

Metal uğruna pek çok ilke imza atan bu fanzine yapılan saygı duruşu gecesinde ardından sırasıyla thrash metal topluluğu Metalium, ilk heavy metal topluluklarımızdan biri olan Kronik, son olarak da istikrar abidesi Pentagram sahne aldı.

Yüksek bir deşarj, enerji sağaltımı ve distorsiyonlu kulak mesaisi bittiğinde, tüm Laneth ekibi sahneye geldi, emek veren ve kaybedilmiş tüm isimler telaffuz edilerek gayrı resmi geçit töreni yapıldı.

Sevin Okyay’la headbang

Kapanışta sahneye çağrılan Şebnem Ferah nağmeli nağmeli “Long Live Rock’n Roll” dedi, esas, -ama bir o kadar da utangaç- oğlan Çağlan Tekil ise son sözü sorulduğunda, derginin ilk sayısına yazdığı editör yazısının başlığındaki gibi “Laneth olsun” demekle yetindi.

Dönemin yaşlı tanıklarının yaşlarının kemale ermiş olması nedeniyle, doksanlı yıllardaki metal konserlerine oranla hayli terbiyeli bir geceydi, ama bir o kadar da unutulmazdı. Ayrıca üç unutulmaz şahsi anekdot daha: Bir; derginin ilk abonesi ve sonradan yazarı olan Kerim Tunçay’ın Dubai’den bir geceliğine bu konser için uçması. İki; Parkinson Şeref’in nara atarak teşrif etmiş olması. Üç; Radical Noise çalarken Sevin Okyay ile headbang yapmış olmam...

Son not mekân için: “Laneth Bir Gece”, İKSV Salon’un imaj ve konsept değiştirme teşebbüsü konusunda atılmış cesur ve takdire şayan bir adım olarak notlarımıza düşüldü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr