Bosna Hersek’te 1992-1995 yılları arasında yaşanan kanlı savaş sırasında ülkedeki Sırpların siyasi liderliğini üstlenen Radovan Karadzic’in, aralarında soykırımın da bulunduğu 11 ayrı şuçtan yargılandığı davada karar bugün açıklandı. 

Savaşın ardından uzun yıllar Dragan Dabic kimliğiyle özgürce yaşayan Karadzic, Sırbistan güvenlik güçlerinin operasyonunda 21 Temmuz 2008’de başkent Belgrad’da tutuklanmış, 30 Temmuz 2008’de ise yargılanmak üzere Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesine (ICTY) sevk edilmişti.

250 bin kişinin ölümünden sorumlu olan Radovan Karadzic, 2008 yılında, bitkisel ilaç satan bir doktor kılığında belediye otobüsündeyakalanmıştı.

3 Mart 2009’da ilk kez hakim karşısına çıkan Karadzic, hakkındaki suçlamalara ilişkin açıklama yapmazken, avukatı ise müvekkilinin kendisini "masum hissettiğini" aktarmıştı.

2009 yılında başlayan davada 337’si savcılığın, 248’i ise savunmanın olmak üzere toplam 585 tanık dinlenirken, savcılığın hazırladığı iddianamede Karadzic, ikisi soykırım, beşi insanlığa karşı suç, dördü ise savaş yasalarına aykırı davranmak kategorisine giren 11 ayrı suçtan yargılanıyor.

İddianamede Karadzic’in, 1991-1995 yılları arasında, işaret edilen suçları işlediği belirtilirken, amacının ise Bosna Hersek’te Müslüman ve Hırvat nüfusu tamamen ortadan kaldırmak olduğu ifade ediliyor. Karadzic’in bu süre içerisinde, kontrolündeki birliklerin katliam yaptığından haberdar olduğuna/olabileceğine işaret edilirken, buna rağmen işlenen suçları engellemek için hiçbir önlem almadığı kaydediliyor.

Savcılık makamı ayrıca, Srebrenitsa’nın yanı sıra Kljuc, Bijelina, Prijedor, Vlasenica, Foça ve Banja Luka bölgelerinde de Müslüman ve Hırvat nüfusun katledilmesinden, bu kimselerin özel mülklerinin yok edilmesinden, camiler de dahil olmak üzere birçok dini ve kültürel yapının imha edilmesinden, başkent Saraybosna’daki sivil halka yönelik özellikle keskin nişancıların gerçekleştirdiği cinayetlerden ve şehre yönelik havan topu saldırılarından da Karadzic’in sorumlu olduğunu iddia ediyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr