Kuzey Ormanları Savunması üyesi bir grup, Sarıyer Uskumruköy’de 3. köprünün bağlantı yollarının geçtiği şantiye önünde köprü inşaatını protesto etti. “Kuzey Ormanları Direnecek” yazılı pankart açan grup, “Ormanıma, suyuma, toprağıma dokunma”, “Ormana, ağaca, yeryüzüne özgürlük”, “Güneş, Rüzgar bize yeter” şeklinde slogan attı.

“İKİ YAKANIN BİRLEŞMESİ, PROJE TAMAMLANMADAN BİRŞEY İFADE ETMEZ”

Kuzey Ormanları Savunması adına açıklama yapan Seda Elhan, 3. köprünün bağlantı yollarından Kurtköy - Akyazı ve Kınalı - Odayeri kesimlerinin Mart ayında yapılması planlanan ihalelerinin beşinci defa ertelendiğini belirterek “İki yakanın birleşmesi, projenin tümü tamamlanmadan köprü ulaşıma açılamayacağından hiçbir şey ifade etmezken, toplamda 60 kilometrelik otoyol ve 35 kilometrelik bağlantı yollarından oluşan projenin sadece 2 kilometrelik bir kısmı 3. köprüyü oluşturuyor. '3. köprü bitti' tantanası, Kuzey Ormanları’nda katliamdan şu an için kurtulmuş milyonlarca ağacı, köprü oldubittisine getirip sessizce yok etmeyi amaçlıyor” diye konuştu.

“TRANSİT GEÇECEK DEDİLER, KUZEY ORMANLARI’NIN ORTASINA ÇIKIŞ VERDİLER”

3. köprünün proje aşamasında köprünün transit geçeceğini ve bağlantı yolları yapılmayacağı yönündeki açıklamalarını hatırlatan Elhan, “Transit geçecek dediler, Kuzey Ormanları’nın ortasına çıkış verdiler. '3. köprüyü İstanbul’dan transit geçecek tırlar için yapıyoruz, hiçbir çıkış vermeyecek sadece trafiği rahatlatacağız' diyerek yalan söyleyen iktidar, bugün gerçek niyetinin aslında bir 'mega rant' projesi olduğunu gizlemeye bile gerek duymuyor" dedi. 3. köprü çıkışlarının üç kilometre sonrasında, orman içindeki Sarıyer ve Beykoz köylerine çıkış verildiğini belirten Elhan, “İşlediğiniz suçlar sayamayacağımız kadar çok. Siz bu toprakların görüp göreceği en büyük kötülüksünüz. Doğayı yenemezsiniz. Kendinizle birlikte insanlığı yok oluşa sürüklemeyi derhal bırakın” şeklinde konuştu.

İstanbullulara çağrıda bulunan Elhan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her şeye rağmen hala Kuzey Ormanları’nda direnen 250 milyon ağaç için hikâyeyi değiştirmek bizim elimizde. Milyonlarca ağacın kesilmesine sebep olacak kesim ihalesini iptal edin. Ulaşım projesi diye pazarlamaya çalıştığınız bu rant projelerini durdurun. 3. köprünün yarattığı ranttan beslenmeye devam eden orman içindeki yapılaşmaları durdurun. Kuzey Ormanları’nın katledilmesinin önünü açarak, şu an bile zor nefes alan İstanbul'un ölüm fermanını imzalamayın. İstanbul ve Marmara’yı nefessiz ve susuz bırakmayın, ormanları ve su havzalarını yok etmeyin”.
Güvenlik güçlerinin herhangi bir müdahalede bulunmadığı grup açıklamanın ardından dağıldı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr