Kuzey Kore’yle bağlantılı hacker’ların, aralarında Dünya Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve Bank of America’nın bulunduğu 100 kadar mali kuruluşu ‘hack’leme peşinde olduğu iddia edildi. Geçen yıl 20’den fazla Polonya bankasına saldıran siber saldırganların (hacker) geride bıraktığı izleri inceleyip, analiz eden güvenlik uzmanlarının New York Times’a verdiği bilgilere göre, Kuzey Koreli hacker’lar henüz söz konusu hedeflerden para sızdırmamış olsalar da bu yeteneklere sahip.

Kuzey Kore’nin 1700 kişilik hacker şebekesi, 5 bin kişilik eğitimci, süpervizör ve diğer destekleyici elemanlardan oluşan bir ağla takviye ediliyor. Ülke içinde yetiştirilen bu hacker’lar daha sonra Çin, Güneydoğu Asya veya Avrupa’ya gönderilerek faaliyetlerini buralardan sürdürüyor. Siber güvenlik firması Symantec, Polonya saldırısının arkasındaki hackerların, Bangladeş merkez bankasından 81 milyon dolar çalınması ve 2014’te sinema dünyasını sarsan Sony Pictures saldırılarından da sorumlu olduğunu belirtti. Kuzey Koreli hacker’ların Polonya saldırısında bıraktığı izler ise aralarında ABD Merkez Bankası’nın da bulunduğu 31 ülkeden 100’e yakın kuruluşa saldırı hazırlığında olduklarını gösterdi. Listede Rusya, Venezüella, Meksika, Şili ve Çek Cumhuriyeti’nin merkez bankalarının bulunduğu da açıklandı. Kuzey Kore hükümeti iddiaları reddederken, Seul Kore Üniversitesi bilgi güvenliği profesörü Kim Seung-joo “Geçmişte hükümet sitelerine saldırarak propogandayı amaçlardı. BM yaptırımları sıkılaştıkça artık bankalara ve özel şirketlere saldırarak para kazanma peşindeler” dedi.

5.4 milyar Avro yanlış adrese

Alman devlet bankası KfW’nin yanlışlıkla 4 farklı bankaya 5.4 milyar Avro transfer ettiği ortaya çıktı. Bloomberg’in haberine göre şubat ayında gerçekleşen yanlış para transferi teknik bir hatadan kaynaklandı. Bu hata yüzünden bir kere yapılması gereken bir ödeme birkaç kez tekrarlandı.

KfW yetkilileri, kısa süre içerisinde hatanın farkına vardıklarını ve yanlışlıkla transfer edilen parayı geri aldıklarını açıkladı. KfW bankası, 2008 yılında da iflasını açıklayan Lehman Brothers bankasına yanlışlıkla 300 milyon dolar transfer etmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr