Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Yeni çıkarılan 4 yeni KHK ile ilgili açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, OHAL işlemlerini inceleme komisyonu kurulduğunu belirterek, "İşten atılanlar, uzaklaştırılanlar, kapatılan dernekler, vakıflarla ilgili bir itiraz mercisi olarak 7 kişilik bir komisyon kurulması kararlaştırılmıştır" dedi. Kurtulmuş, gözaltı süresinin de 30 günden 7 güne düşürüldüğünü kaydetti.

Kurtulmuş bir gazetecinin referandum tarihi ve referanduma OHAL de mi gidileceğine ilişkin sorduğu soruya ise "Meclis bu kararı Cumhurbaşkanı'na iletecek. Cumhurbaşkanı da onaylarsa, Resmi Gazete'de yayınlanacak ve 60 gün içerisinde referandum yapılacak. OHAL başka, bu başka mesele. Tarih bir ortaya çıksın" diye cevap verdi.

Kurtulmuşun konuşmasının satır başları şöyle:

Mevcut anayasa değişiklik paketi, rejim değişikliğiyle ilgili bir paket değildir; sistem değişikliğidir. Bir rejim değişikliği tartışılıyor olsaydı, egemenlikle ilgili konuları içermesi gerekirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kullanılacağıyla ilgili bir tartışması yoktur.

GÖZALTI SÜRESİ 7 GÜNE DÜŞÜRÜLDÜ

OHAL işlemlerini inceleme komisyonu kuruldu. İşten atılanlar, uzaklaştırılanlar, kapatılan dernekler, vakıflarla ilgili bir itiraz mercisi olarak 7 kişilik bir komisyon kurulması kararlaştırılmıştır. Gerekirse Bakanlar Kurulu birer yıl süreyle çalışma takvimini uzatabilecektir. Bu iç hukuk sürecinin objektif yürüyeceğine inanıyoruz. Gözaltı süresinin 30 günden 7 güne indirilmesi de önemlidir. İlk 5 gün içerisinde avukatla görüşme yasağı da kaldırılmıştır. KHK'lar çerçevesinde 367 kişi ihraç edilmiştir, 124 kişi de göreve iade edilmiştir. Gazilerin tümünün arasındaki farkların kaldırılarak, yaklaşık 19 bin kişi 1404 lira 2150 lira arasında gazilik maaşı alacaklardır. Bu kapsamda 4 KHK ile çok sayıda karar alındı.

Astana Görüşmelerine ilişkin konuşan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

Hayırlı sonuçlar vermesini, Suriye'de adil ve kalıcı barışa zemin hazırlamasını temenni ediyoruz. Suriye halkı çok çekti. 6 yıl boyunca gelişen son derece acımasız, kanlı bir savaşla karşı karşıya kaldık. 600 bin Suriyeli öldü, canım şehirler yerle bir edildi. 13 milyon Suriyeli ya Suriye içerisinde, ya da Suriye dışarısında göçmen hale geldi. Artık bu ağır tabloyu geriye çevirmek, Suriye Suriyelilerindir prensibi içerisine getirmek bütün uluslararası camianın sorumluluğudur. Biz bu süreçten umutluyuz. İlk sefer 6 yıl sonra savaşan taraflar masanın etrafında bir araya gelecek. Başta en aykırı görüşler uzlaşılacak noktalara gelecektir. Türkiye'nin, Rusya'nın, İran'ın ve ABD'nin olumlu katkıları olmasını temenni ediyoruz.

TÜRKİYE'NİN TRUMP YÖNETİMİNDEN BEKLENTİLERİ

Bu süreçte hem Ortadoğu, hem dünya siyasetinde yeni yol haritalarının ortaya konulacağı anlaşılmaktadır. Bu çerçevede özellikle Türkiye ile ABD ilişkileri bakımından eski yönetim tarafından yapılan hataların tekrarlanmaması niyetindeyiz. Bu çerçevede Trump yönetiminden Türkiye- Amerika ilişkilerini yeniden güçlendirmek için 2 konuda görüşlerini yeniden gözden geçirmelerini tavsiye ediyoruz. Bunlardan biri Gülen'in Türkiye'ye iadesi, hem bu süreç içerisinde kendi örgütü ile haberleşmesinin kesilmesi ABD yönetiminden en temel isteklerimizden birisidir. Bu müttefiklik hukukumuzun gereğidir. İkincisi PYD'ye verilen desteğin kesilmesidir. Bu silahlı gücün bölgedeki istikrarsılığın nedeni olduğu açıktır.

Kurtulmuş açıklamalarının ardından gazetecilerden gelen soruları yanıtladı.


Merkez Bankası PPK'yı düzenli yapıyor. Bu olağanüstü durum değil. Merkez Bankası para politikası bakımından bağımsız bir kuruldur. Biz de görüşlerimizi söyleriz, Merkez Bankası'nın nasıl karar alacağını bekleriz.

REFERANDUM TARİHİ VE OHAL


Referandum tarihi ve referanduma OHAL'de mi gidileceğine dair soruya "Meclis bu kararı Cumhurbaşkanı'na iletecek. Cumhurbaşkanı da onaylarsa, Resmi Gazete'de yayınlanacak ve 60 gün içerisinde referandum yapılacak. OHAL başka, bu başka mesele. Tarih bir ortaya çıksın" diye cevap verdi.

 

CHP'NİN TEPKİSİNE YANIT

CHP'nin Meclis'in tatil edilmesine tepki göstermesine ilişkin soruya "9 Ocak'tan bu yana geçen süreçte çok yoğun bir mesai harcandı. Dolayısıyla CHP'nin bir takım mazeretler üretmesine gerek yok. Bundan sonra Meclis'in yapacağı bir şey yoktur, Meclis defteri kapanmıştır. Halkın oylamasına sunacağız. CHP'li arkadaşların bu olgunluk içerisinde süreci yönetmesi gerek. Bunların arkasından bir şey çıkmaz" diye yanıtladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr