Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası bilgi verdi. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaralanan Özel Harekatçı Bülent Yurtseven'in şehit olduğunu söyleyen Kurtulmuş terörün her türlüsü ile mücadelenin devam ettiğini vurguladı. Kurtulmuş, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin şunları söyledi:


"Muhteşem bir direniş destanıydı. İstiklal ve istikbal mücadelemizin çok anlamlı dönüm noktalarından biriydi. Bu bir büyük destandır. Nesilden nesile aktarılacak bir destandır. O gece en karanlık zamanda bile, 'Bu gece belki çok karanlık ve uzun olacak ama, yarın sabah uyandığı zamanda aydınlık bir Türkiye olarak uyanacak dedik. Oldu." 

TSK'NIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI

Başbakan Binali Yıldırım'ın CHP ve MHP genel başkanlarını ziyaret edecek olmasına ilişkin Kurtulmuş şu bilgileri verdi:

"Bugün, Başbakanımız CHP ve MHP genel başkanlarını ziyaret edecek. Bu da siyasetteki bu olumlu iklimin sürdürülmesi konusundaki kararlılığımızın, samimiyet ve iyi niyetimizin bir göstergesidir. Bu süreçlerde, hem uygulanan Kanun Hükmündeki Kararnamelerin Türkiye'de bundan sonraki mücadelede ne anlama geldiği, hem de özellikle 669 nolu kararnamenin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeniden yapılanmasıyla ilgili ana çerçevesi muhalefet partilerinin liderleriyle paylaşılacaktır." 

'ÇOK PLANLANMIŞ BİR ÇALIŞMANIN SONUCU'

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeniden yapılanması ile ilgili gelişmelerin öyle tesadüfen, 'darbe oldu bundan sonra ne yaparız' anlayışlarıyla değil, çok iyi hazırlanmış ana fikri ve ana çerçevesi çok planlanmış bir çalışmanın sonucu olduğunu vurgulayan Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Yanlış bir takım polemikler çıkarılmasın. Amaç TSK'nın darbe için bir zemin olarak kullanılmasının önüne geçmek. Darbelere zemin hazırlayan bir sistem var. Öyle bir sistem kuralım ki, hiç bir şer odağı bir daha darbe yapmayı akınının ucuna bile getirmesin."  

UZMAN ORDU HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Türkiye'nin çok büyük kitlelere sahip silahlı kuvvetleri yerine, amacı bütünüyle vatan savunmasına odaklanmak olan uzman bir orduya dönülmesiyle ilgili hazırlıklar yapıldığını anlatan Numan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bunun için jandarma ve sahil güvenliğin İçişleri Bakanlığına, kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığına, Genelkurmay Başkanlığının da doğrudan doğruya Cumhurbaşkanımıza bağlanması bu amaçla, yani silahlı gücün tek bir elde toplanmasını önlemek amacıyla atılmış bir adımdır. Türkiye'de darbelere zemin hazırlayan bir sistem, yapı var. TSK'nın yeniden yapılanması demokratikleştirilmenin önemli bir adımı olacaktır. Bir yıl içinde bütün adımları tamamlayacağız. Bunlardan birincisi normalleşmedir. Hızla normalleşmeyi sağlayacağız. 3 tane temel ilkemiz olacaktır; Ehliyet, liyakat, millete sadakat. Kamu yönetimi Türkiye'nin bütün yurttaşlarına açık hale gelecektir."

'PENSİLVANYA'DAKİ ÇETE REİSİ DE ELE GEÇECEK''

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişiminde bulunan 37 kişilik timin 36'sının yakalandığını hatırlatan Kurtulmuş, kalan bir kişinin de yakında yakalanacağını söyledi. Kurtulmuş, "En çok aranan o Pensilvanya'daki çete reisi de Türk güvenlik kuvvetlerinin eline geçecektir" ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'daki mitinge telekonferansla katılmasının engellenmesini de eleştirdi. Kurtulmuş, "Dostlarımızın da bu darbe girişimine karşı seslerini yükseltmelerini isterdik" açıklamasında bulundu.

'DEMOKRASİ NÖBETİ YENİKAPI MİTİNGİYLE SONA ERECEK' 

İstanbul Yenikapı Meydanı'nda 7 Ağustos'ta yapılacak mitinge herkesi davet eden Kurtulmuş şöyşle konuştu:

"Demokrasi nöbeti, 7 Ağustos'ta muhteşem bir mitingle sona erecektir. Bu miting herhangi bir partinin mitingi değildir. Bu miting, bütün Türkiye'nin mitingidir. Bütün partilerin, bütün demokratların, bütün vatanseverlerin, yurtseverlerin mitingidir. Hayat tarzları, dünya görüşleri ne olursa olsun herkesi pazar günü demokrasi nöbetini taçlandırmaya, İstanbul'a, Yenikapı Meydanına davet ediyoruz." 

'İLİŞKİSİ OLANLAR KAMUDAN AYIKLANACAK'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, FETÖ terör örgütüyle herhangi bir şekilde ilişkisi olan herkesin kamudan ayıklanacağını, ancak bunu yaparken de ilişkisi olmayan, irtibatı olmayan hiçbir kimseye en ufak bir zarar gelmeyeceğini vurguladı. Kurtulmuş, "Yani bu çete mensuplarına merhametle hareket etmeyeceğiz. Ama bunu yaparken de asla adalet duygusundan şaşmayacağız. Bunlarla bir ilişkisi olmayan vatandaşlarımız rahat olsun, huzur içerisinde olsunlar kimseye bir zarar gelmeyecek" dedi.

MEMURLARIN İZNİ İÇİN TARİH YOK

Memurların iptal edilen izinlerine ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, "Net bir tarih söyleyemiyoruz. Tedbir için alındı. Herhalde çok kısa süre içerisinde olacak. Tarih vermek istemiyorum. Gerek kalmadığında açıklanacak" diye yanıt verdi.

'DİYANET İŞLERİ BAŞBAKANLIĞA BAĞLIDIR'

Diyanet İşleri Başkanı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması talebine ilişkin bir soru üzerine Kurtulmuş, "Diyanet İşleri Başkanlığı Başbakanlığa bağlıdır. Bürokratların bu şekilde açıklama yapmalarının da şık olmadığını ifade etmek istiyorum" dedi.

Hükümetten iptal edilen memur izinleriyle ilgili açıklama
 Kaynak: Cumhuriyet.com.tr