Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun ardından konuşuyor.

Kurtulmuş'un açıklamaları şöyle:

Deniz sınırlarımızda 91 bin yasa dışı göçmen yakalandı. Türkiye 2,5 milyonu Suriyeli, 3 milyn göçmene ev sahipliği yapıyor. Maalesef bir taraftan savaşlar, bir taraftan iç çatışmalar, işgaller ve baskılar, dünyanın dört bir tarafından gelenler, göç yollarından birisi olarak istikamette bu rotadır. Bu rotada Türkiye önemli bir bölge ve maalesef ve yasadışı göç meselesiyle ciddi şekilde mücadele eden bir ülke. AB ve 5 ülkeyle geri kabul anlaşması imzalamış fakat henüz yürürlüğe girmemiştir.

Yasadışı göçmenlerin bir başka ayağı ise yabancı savaşçılar meselesidir. Türkiye 2015'te 3124 savaşçıyı sınır dışı etti. Yaklaşık 1745 kişiye de giriş yasağı koydu. 125 ülkeden 37 bin insana giriş yasağı kondu. Türkiye hem yasadışı göçle mücadele etmek hem de son derece tehlikeli bir şekilde yabancı savaşçılarla mücadele etmek mecburiyetindedir. Sınır güvenliği kanun tasarısı hazırlandı. Vakit kaybına maruz kalmamak için günü geldiğinde parlamentoya sevk edilmek üzere etkin koordinasyonun sağlanması için Bakanlar Kurulu yönetmeliği hazırlanmıştır. Önümüzdeki günlerde Başbakanlık Müsteşarı başkanlığında bir çalışmayla insan kaçakçılığıyla ilgili düzenlemeler son haline getirilecektir.

Çalışma hayatına ilişkin düzenlemeler

Yine bugün gündeme gelen konu ise çalışma hayatında bir reform ve vaatler kapsamında ele alınacak güvenceli esneklik konusudur. Uzaktan çalışma, evden çalışma gibi konuların ele alındığı, kadınların, gençlerin ve engellilerin daha kolay iş bulmasını sağlayacak bir çalışma düzeni planlanıyor. Bugün detaylı bir şekilde sayın bakan tarafından paylaşıldı. Son rötuşlar yapılarak reform adımlarından birisi olarak parlamentoya gönderilecek. 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr