Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, AB-Türkiye mülteci krizinin anlaşmasının ardından gündeme gelen mültecilerin vatandaşlık haklarına ilişkin "Şimdi önce şunu söyleyeyim, mülteciler konusunda spekülasyonlar yapılıyor. Mültecilerin yerli halk sayılması söz konusu değildir. Kilis, kendi nüfusu kadar göçmene sahip.

Şanlıurfa 530 bin mülteciye ev sahipliğe yapmaktadır. Bu illerdeki yüklerin hafifletilmesi için geçmişte de destek verildi şimdi de veriliyor. Merkezi hükümet olarak hafifletilebilmesi için çalışmaları sürdürüyoruz. Bu mültecilerin yerli vatandaşlar gibi sayılacak tamamen spekülasyondur." dedi.

Beş ilde mülteciler için çalışma

Suriyeli sığınmacılar meselesi ikinci ele aldığımız konudur. İnsan hayatını ilgilendiren genel konuların dışında sığınmacıların sosyal entegrasyonu ile ilgili konular üzerinde de durulmuştur. Özellikle beş ilimizde yapılacak çalışmalar ayrı bir perspektifle ele alınmıştır.

Kişisel verilerin korunması

"Kişisel verilerin korunması ile ilgili Nüfus ve Göç İdaresi Başkanlığı ilgilileri tarafından bilgiler verilmiştir ve gerekli çalışmalar gözden geçirilmiştir."

 Özgecan'ın katillerinin vurulması

"Bakanlar kurulu'nda Özgecan'ın katili olan kişi silahla vurularak önce ağır yaralandığın, sonra hayatını kaybettiği bilgidi verildi. Bir mahkumun öldürüldüğü asla kabul edilemez. Bu çerçevede olaya el konulmuştur.

Silah nasıl sokuldu, kimin hatası vardır. Bu araştırılacaktır.

"Cumhurbaşkanı'na hakaretten yargılanmalı"

Arkadaşlar, basın özgürlüğü fikir özgürlüğü eyvallah. En aykırı fikri söylesin. Ama hiç kimse, hele halkın oyuyla seçilmiş Cumhurbaşkanı için ağza alınmayacak bir şekilde hakaretler etmesi, saydırması kabul edilemez. Hiçbir şekilde basın özgürlüğüyle açıklanamaz. Açık bir şekilde ağır bir hakarettir. 78 milyon vatandaşa hakaret anlamına gelir. Türkiye olarak bu edepsiz derhal bir Cumhurbaşkanına hakaretten yargılanmasını isteriz. Asla bir siyasi baskı ortaya koyuyor değiliz. Dolayısıyla evet bu kişi ağır bir insanlık suçu işlemiştir. Edepsizliğin bütün sınırlarını aşmıştır.

"PYD'nin Türkiye'deki terör örgütlerini desteklemesini onaylayacak değiliz"

"Kuzey Irak’ta olduğu gibi, Kuzey Suriye’de de İran’da da 4 ülkede yaşayan Kürt kardeşlerimiz var. Kuzey Suriye’deki Kürt kardeşlerimizle de herhangi bir problemimiz yok. Herhangi bir şekilde Suriye’nin kuzeyinde orada yeni bir siyaset alanı oluşturulmasına karşı olduğumuzu belirtiyoruz. 

"Karşı çıktığımız başka bir önemli konu da Türkiye’deki terör örgütüne desteğe dönmemesini istiyoruz. Beka sorunuyla karşı karşıya Türkiye. Cinayet şebekeleriyle mücadele ediyor. Bir siyasi desteğin, Türkiye’deki teröre destek anlamı taşıdığını ifade ediyoruz. Kürt kardeşlerimizin varlığından rahatsız olduğumuz iddia edilemez. 

"PYD’nin örgütsel bir grup olarak Türkiye’nin içerisindeki terör gruplarıyla destek olmasını onaylayacak değiliz. Suriye’de Türkmenler, Sünniler, Kürtlerle bütün insanlar yüzlerce senedir burada yaşıyorlar, barış içinde yaşasınlar. Bizim hassas olduğumuz nokta budur."

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr