Rimelan'da dünden bu yana düzenlenen ve federalizmin ele alındığı toplantıda, Kuzey Suriye Birleşik Demokratik Sistemi metninin kabul edildiği bildirildi. Yapılan oylamada, Kürtlerin kontrolündeki üç kantonun da federalizme onay verdiği kaydedildi.

ŞAM'DAN İLK TEPKİ

Suriye hükümeti ise kararın hemen ardından yaptığı açıklamada, federalizm ilanının resmi ya da siyasi bir etkisi olmayacağını belirtti.


Muhalefet örgütlerinden Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu da (SMDK), “Belirli bölgelerde farklı bir yapı kurmak Suriye halkının iradesine aykırıdır” diyerek federalizm ilanına karşı çıktı.

MÜSLİM: CENEVRE'DE FEDERALİZMİ TARTIŞMA HAZIRIZ

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Sputnik’e yaptığı açıklamada, federal yapının Suriye devleti içinde kalmaya devam edeceğini söyledi. Müslim, federalizmi görüşmek üzere Cenevre’deki görüşmelere resmi bir heyet göndermeye de hazır olduklarını, ancak Cenevre toplantılarına davet edilmediklerini kaydetti.

ABD KARŞI ÇIKIYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye'de herhangi bir otonom yapıyı tanımayacaklarını belirterek federalizme karşı çıkmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, Suriye hükümeti ve muhalefetinin federal yapıya geçiş kararı alması halinde bunu destekleyeceklerini söylemişti.(Sputnik)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr