Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, dişi hayvanların kurban olarak kesilmesinin ülke hayvancılığına zarar vereceğini bildirdi. Dişi hayvanların kurban edilmesi halinde gelecekte ülkedeki hayvan sayısını azalacağına dikkat çeken Sağlam, "Bu bakımdan zorunlu olmadıkça dişi hayvan kurban edilmemelidir.   Gelecek yıllarda yıllarda sıkıntı çekmemek için dikkatli olmalıyız" dedi. Kurban Bayramı öncesi kurbanlık alacakların telaşa kapılmaması gerektiğini vurgulayan BVHO Başkanı Sinan Sağlam, ülke genelinde kurbanlık satışının başladığını belirterek, canlı hayvanın kilogram fiyatının 16/18 lira civarında seyrettiğini söyledi. Bir dönem kurbanlık ithalatının gündeme geldiğine ancak buna ihtiyaç kalmadığına dikkat çeken Sinan Sağlam, "Ülkemizde yaklaşık 450 bin dolayında besi hayvanı yetiştiricisi var. Buna ek olarak kurbanlık yetiştiren üreticilerimiz de var. Üreticilerimiz besisi tamamladıkları hayvanları piyasaya sürdükçe ithalata gerek olmadığı ortaya çıkıyor" diye konuştu. 
Sinan Sağlam kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da uyarılarda bulundu. Başkan Sağlam, kurbanlık alırken herkesin yanında bir veteriner hekim bulunmasının mümkün olmadığını belirterek, "Dikkatli bakıldığında kurbanın sağlıklı olup olmadığı kolayca anlaşılabilir. Hayvanın tüyleri karışık mat bir görünümdeyse, göz ve de burun akıntı varsa, öksürüyorsa, topallıyorsa, doğal deliklerden pis akıntı geliyorsa, ayağa kalkmakta zorlanıyorsa, yem yemiyor veya su içmiyorsa, bu hayvan hasta olabilir" diye konuştu. 

Sağlam, kurbanlık hayvanın et veriminin yüksek olması için, hayvana arkadan bakıldığında görünümünün küp şeklinde olması, ön ve de arka bacaklarının ince kemikli olması, göğüs bölgesinin geniş olması ve sarkık karınlı, büyük işkembeli hayvanların tercih edilmemesi gerektiğine de vurgu yaptı. Sağlam, kurbanlıkların kesim öncesinde veteriner hekimler tarafından muayene edilmesinin sağlık açısından yaşanacak muhtemel olumsuzlukları önlemede büyük fayda sağlayacağını da ekledi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr