Hükümetin yayımladığı son kanun hükmünde kararname ile kapatılan 15 medya kuruluşunun arasında Aralık 1991’den bu yana aralıksız yayımlanan Evrensel Kültür dergisi de yer aldı. KHK ile kapatılan ilk kültür, sanat ve edebiyat dergisi olan Evrensel Kültür’den yapılan açıklamada “Hiçbir yere gitmiyoruz. Susmuyoruz. Siz de susmayın” denildi.

Kapatma kararının ardından dün internet sitesinden bir açıklama yayımlayan Evrensel Kültür, ilk kez bir kültür sanat dergisinin KHK ile kapatıldığına dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: “Evrensel Kültür kapatıldı. Tam da 25. yılı geride bıraktığımız ay; 300. sayıya neler yapacağımızı konuşurken... Kapatma kararnamesinin altında bir sürü imza var. Eminiz, hiçbiri Evrensel Kültür’ün 299 sayısından bir tekini bile okumamıştır. Tolstoy’un renkli bir fotoğrafı vardı bu ay kapağımızda. Tolstoy’u susturabilirler mi mesela? Kasım sayımızın arka kapağında ‘Ben Ulrike Bağırıyorum’ oyunundan şu sözlerle Dario Fo var: ‘Çok güvenli görünüyorsunuz! Fakat sanmayın ki bu böylece devam edecek! Öfke ve nefret büyük geminizin makine dairesinde terden geberenlerle birleşecek, biliyorum. İspanyol, Türk, Yunan, Arap, İtalyan göçmenler ve Avrupa’nın tüm ezilenleri... Ve tüm kadınlar, ezildiğinin, aşağılandığının, sömürüldüğünün farkında olan tüm kadınlar neden burada olduğumu ve beni neden öldürmek istediğinizi anlayacaklar... Gardiyanlar, yargıçlar, politikacılar, hiçbiriniz umurumda değilsiniz. Asla beni delirtemeyeceksiniz!’ Bizi de delirtemeyecekler! Delirmeyeceğiz. Buradayız. Sümerce ilk dize tablete kazındığından beri buradayız. İlk mağara resmi duvara çizildiğinden beri buradayız. On bin yıldır buradayız. Hiçbir yere gitmiyoruz. Susmuyoruz. Siz de susmayın”

Derginin genel yayın yönetmeni Aydın Çubukçu da Twitter’dan “Evrensel Kültür 25. yaşını kapatılarak kutluyor. Şan olsun. KHK kararıyla kapatılan ilk kültür sanat dergisi. Altın harflerle yaz tarih baba!” mesajını paylaştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr