Amerikan televizyon kanalları her yıl dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişi tarafından soluksuz izlenen dizilere imza atıyor. Her yıl onlarca yeni dizi izlenme oranları ve dolayısıyla kâra dayalı sistemde öne çıkmak için kıyasıya yarışıyor. Bunlar arasında ancak birkaçı başarı sağlarken bir çoğu ya birkaç bölüm sonra ya da sezon sonunda yayından kaldırılıyor. Bu durum karşısında Amerikan kanalları ve yapım şirketleri son dönemde “eşeği sağlam kazığa bağlamak” sözüyle özetlenebilecek bir stratejiyi izliyor. Geçmişte büyük başarı kazanmış diziler birbiri ardına yeniden çekiliyor. Kanallar, nereye savrulacağı belli olmayan yeni bir diziyle riske girmek yerine daha önce başarı yakalamış, milyonlarca dolar kazandırmış işler tekrar ediliyor.

Ancak bu formül de her zaman beklenen sonucu vermiyor. 1976-1981 yılları arasında dünyanın dört bir yanında büyük başarı yakalayan Charlie’nin Melekleri, 2011 yılında ekranlara dönüş yaptı. Ancak meleklerin macerası bu kez sadece 8 bölüm sürdü. Yine 1982-1986 arasında televizyonları sallayan Kara Şimşek’in, 2008’deki dönüşü sadece bir sezon sürdü. 2006’da büyük heyecan yaratan Heroes, 2015’te yeniden doğdu ancak bu kez sadece 10 bölüm dayanabildi. Bir televizyon klasiği olan Dallas 2012’de yeniden yayına girdi ve 3 sezon ekranlarda kaldı.

Bu eğilim son örnekleri ise çok yakın gelecekte görüldü. Kermit’ten Miss Piggy’ye Gonzo’dan huysuz ihtiyarlar Statler ve Waldorf’a kadar her biri ayrı ayrı efsane olan karakterleriyle The Muppet Show, yaklaşık 35 yıl sonra geçen Eylül’de The Muppets adıyla yayımlanmaya başladı. 16 bölüm süren ilk sezonun ardından ikinci sezonun olup olmayacağı açıklanmadı. Bir diğer televizyon efsanesi X Files da geçen ocak ayında 6 bölümlük bir dönüş yaptı. Dana Scully ve Fox Mulder’ın bir daha ne zaman bir araya geleceği de meçhul. İşte yakın gelecekte yeniden çekilecek ya da çekilmesi planlanan efsane diziler:

PRİSON BREAK

Cezaevindeki ağabeyini kaçırmak için cezaevine girmeyi göze alan Michael Scofield’ın maceralarını anlatan dizi ilk sezonuyla efsaneler arasına girmeyi başardı. 2009’da bittiğinde ardında devasa bir hayal kırıklığı bırakan dizi kaldığı yerden devam edecek. 2016 yılı içinde 10 bölüm olarak dönecek olan dizinin kadrosu da (efsanevi T-Bag de dahil) büyük ölçüde korunuyor. Dizinin nasıl bittiğini anımsayınca başrollerden birinin hikâyeye yeniden nasıl dahil edileceği büyük merak konusu.

ZEYNA

Antik çağlarda maceradan maceraya koşan savaşçı prenses Zeyna da bu yıl içinde dönüş yapmayı planlıyor. Ancak Zeyna karakteriyle özdeşlesen Lucy Lawless’ın yeniden başrolü üstlenip üstlenmeyeceği kesinleşmedi. Zeyna’nın yaşama dönüşü için çok hevesli olduğu söylenen Lawless’ın kamera önünde olmasa bile arkasında yer alabileceği belirtiliyor.

24

Tek başına dünyaya bedel Jack Bauer’ın teröristlerle mücadelesini tam 8 sezon nefessiz izledik. Her sezonu bir günü, her bölümü ise 1 saati anlatan dizi 2014’te 2 bölümlük bir dönüş de yapmıştı. Dizi 2016 yılında yine 12 bölümle dönecek ama bu kez eski kadrodan kimse olmayacak. Peki Jack Bauer’siz 24 nasıl olacak? Bekleyip göreceğiz.

ROOTS (KÖKLER)

TRT’de yayımlandığı dönemde herkesi ekran başına kilitleyen Kunta Kinte ve torunlarının hikâyesi, yaklaşık 40 yıl sonra yeniden beyaz cama dönüyor. 4 bölüm olarak planlanan Kökler, mayıs sonunda izleyenlerle buluşacak.

MACGYVER

Bir adet çakıyla uzay mekiği yapabilecek kabiliyete sahip gizli ajan Angus MacGyver da küllerinden doğmaya hazırlanıyor. Gerçi 1992’ye kadar 7 sezon boyunca karaktere hayat veren Richard Dean Anderson’un diziye dönmesi beklenmiyor ama deneme bölümü için çalışmalar başladı bile. Bu arada bir MacGyver filmi için de hazırlıklar sürüyor.

FULL HOUSE (BİZİM EV)

3 kız babası Bob Saget ve iki arkadaşının birlikte yaşadıkları evde başlarından geçenleri anlatan komedi, Fuller House adıyla geri dönüyor. Orijinal kadrosunu büyük ölçüde koruyan dizinin 13 yeni bölümü 26 Şubat’ta Netflix’te yayımlanacak.

ARRESTED DEVOLOPMENT

“Her şeyini kaybeden varlıklı bir aile ve herkesi bir arada tutmak zorunda kalan oğullarının hikâyesini” anlatan dizi, çekim tekniği ve komedi anlayışı nedeniyle kitlelere ulaşamamış olsa da eleştirmenlerden tam not almıştı. 2003-2006 arasında 3 sezon yayınlandıktan sonra 4. sezonu 2013’te yayımlanan dizi 2016’da 5. sezonuya dönüyor.

GILMORE GIRLS (GİLMORE KIZLARI)

Bekâr bir anne ile genç kızının küçücük bir Amerikan kasabasındaki yaşamlarına 7 sezon boyunca konuk olmuştuk. Dizi 90 dakikalık 4 bölüm halinde dönüş yapacak. Daha sonra rol aldıkları başka dizi ve filmlerde büyük başarı yakalayan oyuncu kadrosu da büyük ölçüde korunuyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr