JİTEM (Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele) ana dosyası ile birleştirilen Musa Anter cinayetine ilişkin açılan davada tanık olarak dinlenen emekli Tuğgeneral Veli Küçük, “Ben Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı’nı kurdum. Ancak bunun JİTEM ile bir ilgisi yok. JİTEM’i bilmiyorum. JİTEM’in olup olmadığını Jandarma Genel Komutanlığı’na sorun” iddiasında bulundu.

Tele-konferans...

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen Musa Anter/JİTEM Ana Davası’nın duruşmasına tutuksuz sanık emekli Albay Savaş Gevrekçi, Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ile taraf avukatları katıldı. Davanın tutuklu sanığı Hamit Yıldırım ise cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. Duruşmada gelen evraklar okundu. Buna göre Ankara Savcılığı, Cem Ersever cinayetine ilişkin soruşturmanın devam ettiği, 10 klasör olduğu için mahkemenin tam olarak hangi konuda bilgi istendiğinin bildirmesini talep etti. Geçen duruşmada eski MİT Kontr-Terör Daire Başkanı Mehmet Eymür, 1990’lı yıllarda Güneydoğu’da işlenen bazı faili meçhul cinayetler ve olaylarla ilgili Veli Küçük’ü uyardığını iddia etmişti. Dün İstanbul’dan tele- konferans yoluyla duruşmaya bağlanan Veli Küçük, tanık ifadesinde Musa Anter cinayetine ilişkin “Basından duyduğum kadarıyla bilgim var” dedi.

‘İtirafçı kullanmadık’

JİTEM’in sorulması üzerine Küçük, şöyle konuştu:

“Bu konuda bilgim yok. Benden o dönem Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı’nın kurulması istendi. Bunu isteyen dönemin Jandarma Genel Komutanı Burhanettin Bigalı ile İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli’ydi. Ben o zaman Van Jandarma Alay Komutanı’ydım. Tamamen yasal şekilde kurulan bu birimde görev yapanlar tamamen rütbeliydi. Bunlar sivil olarak görev yapıyordu. Ancak hiçbir şekilde itirafçıları kullanmadık. Görevimiz istihbarattı, terörle mücadele etmek değildi. Bu kurum da 1991’de lağvedildi. JİTEM yapılanmasıyla ilgili hiçbir bilgim yoktur. Benim kurduğum komutanlıkla bir ilgisi bulunmamaktadır. Yasal veya gayri yasal JİTEM’in varlığını Jandarma Genel Komutanlığı’na sormalısınız” dedi.

Mehmet Eymür’ün iddialarının sorulması üzerine ise Veli Küçük, “Ben 1981’de Nusaybin Tabur Komutanıyken Mehmet Eymür de Mardin MİT Bölge Başkanı’ydı. Zaman zaman görüşmelerimiz olmuştur. Ancak bana bu konuda sözler söyleyip söylemediğini hatırlamıyorum” ifadesini kullandı.

‘Yeşil’i de tanımıyormuş

“Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ı tanıyıp tanımadığına ilişkin soruya ise Veli Küçük, şöyle yanıt verdi: “Sakallı diye geçermiş. Jandarma istihbaratta çalışmak istemiş. Ben kesinlikle karşı çıktım. Örgütten gelenleri çalıştırmıyordum. Nerede çalıştığını bilmem. Onu hiç görmedim. Hiç görüşmedik. İstihbarat gerçeğe dayanır. Senelerce örgütün içinde çalışan bir kişi gelirse bunun vereceği bilgilere itibar etmem.”

Duruşma verilen ara kararların ardından 28 Aralık’a ertelendi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr