Latin Amerika'nın olimpiyatlarda en çok altın alan ülkesi Küba, bunu ülkede yaşanan sosyalist devrime borçlu.

teleSUR'un haberine göre, ABD'nin Küba'ya 50 yıldır uyguladığı, spor endüstrisini de içeren sert yaptırımlara karşın, 11 milyon nüfuslu ülke olimpiyatlarda başarısını sürdürüyor.

MADALYALARIN ÇOĞU DEVRİMDEN SONRA

Olimpiyatlarda toplamda 79'u altın, 67'si gümüş olmak üzere 209 madalyası olan ülke, bu tarihsel başarısıyla benzersiz durumda.

1959'da yaşanan sosyalist devrimin ardından, ülkenin spor eğitimine yatırımı artırdığı ve sporcu yetiştirmek için yeni kurumlar kurduğu belirtilirken, 1900-1960 arasında yalnızca 12 olimpiyat madalyası alabilen ülkenin, 209 madalyasından 197'sini devrimden sonra aldığı bildiriliyor.

209 madalyanın 67'sinin boks, 40'ının atletizm, 35'ininse judo dalından olduğu aktarılıyor.

ABD'Lİ SPORCULARIN KÜBA'DA EĞİTİM GÖRMESİ YASAK

Olimpiyatlarda ve diğer spor organizasyonlarında büyük başarı kazanan ülkenin, 7 binin üzerinde eğitimcisi, koçu, teknisyeni ve araştırmacısıyla 50'nin üzerinde ülkeye dayanışma misyonları kapsamında spor temsilcileri yolladığı da söyleniyor.

ABD'li sporcularınsa, Küba'da spor eğitimi görmelerinin yasak olduğu ve Küba hükümeti tarafından düzenlenilen uluslararası yarışmalara katılamadıkları bildiriliyor. ABD'nin geçmiş yıllarda Kübalı sporculara vize vermediği, kimi sporcuların bu sebeple yarışmalara katılamadığı belirtiliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr