John Kerry, açıklama yaparken Suriye krizinin 'çözümünün ancak politik yollarla çözülebileceğinin' altını çizdi.

Kerry: Acele etmeyeceğiz

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la ile müzakere içinde olan Kerry, "Bugün ilerleyeceğimiz yola netlik getirdiğimizi söyleyebilirim." dedi. Atılması gereken çok adımın olduğunu belirten Kerry, yapılacak çok iş olduğunu söyledi ve 'Yaptığımız anlaşma Suriyeli insanların tüm ihtiyaçlarını giderecek bir hal alana kadar sadece anlaşma imzalayabilmek için acele etmeyeceğiz." dedi.

Esad yanlısı Rusya ile daha önce temmuz ayında Moskova'da yaptığı görüşmede Kerry, ABD-Rusya işbirliği ile IŞİD'e hava saldırıları düzenlemek için bir istihbarat teşkilatı kurulması ve Esad hükümetinin isyancı gruplara saldırmasını engellemek için Suriye Hava Kuvvetleri'nin uçuş izinlerinin iptalini içeren bir teklif sunmuştu. ABDli bakan, bu anlaşmanın savaşı engelleyebilecek en iyi plan olduğunu savunuyor.

NBC'nin ilettiğine göre üzerinde çalışılan anlaşmada ulusal çapta bir ateşkese ulaşılması ve bölgeye gönderilen yardımlara limitsiz erişim verilmesinin üstünde duruluyor. Aynı zamanda, yeni bir Suriye hükümetinin kurulması ve bu hükümetin bir anlaşma ile Rusya'ya bağlı olmasından bahsediliyor.

Kerry: Suriye'nin bütünlüğünden yanayız

Henüz teyit edilmeyen bir açıklamada, Kerry'nin "Biz bütün bir Suriye'yi destekliyoruz, hiç bir bağımsız Kürt girişimini desteklemiyoruz." dediği söylendi. 

 

 

 





Kaynak: Cumhuriyet.com.tr