Bağımsız araştırmalar yapan Information Security Media Group tarafından yayımlanan “Sahtekârlıkla Mücadele: Tehdit Değerlendirmesi” raporuna göre, finans kuruluşları gelirlerinin yaklaşık yüzde 5’ini dolandırıcılık olaylarında kaybediyor. En çok karşılaşılan sahtekârlık olayları  kredi ve maaş kartlarında, çeklerde, hesap ele geçirmede, ATM ve POS kartı kopyalamada yaşanıyor. Bu sahtekârlık konularını çağrı merkezi, bilgi hırsızlığı, fatura ve ödeme sahtekârlığı izliyor.

Son dönemde finans kuruluşları en çok, kredi ve maaş kartı dolandırıcılıkları, çek dolandırıcılıkları, hesap ele geçirme, ATM kart kopyalama, POS kartı kopyalama, çağrı merkezi dolandırıcılıkları, bilgi hırsızlıkları, fatura ve ödeme sahtekârlıklarıyla karşı karşıya kaldılar. İstatistikler incelendiğinde, en yüksek oranın yüzde 82 ile kredi ve maaş kart dolandırıcılıklarında olduğu görülüyor.

2017’DE 721 MİLYON MOBİL İŞLEM YAPILACAK

Gelişen teknolojilerin ve yaygınlaşan hizmet ağlarının özellikle banka ve finans kuruluşlarını eskiye oranla daha etkin kurumsal sahtekârlık önleme politikaları oluşturmaya zorladığını belirten Asseco SEE InACT® Çözüm Danışmanı Cihat Muş “Gartner tarafından yapılan araştırmaya göre, 2017 yılına gelindiğinde, dünyada yapılan mobil işlem sayısı 721 milyona ulaşacak. Günümüzde hızla değişkenlik gösteren dolandırıcılık eğilimlerine karşı, kurumların gerekli önlemleri hızla alması büyük önem taşıyor" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr