Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ithalat oranı yüksek olmayan ürünlerde taksit sayısını artırmayı değerlendirdiklerini, kredi kartları ve tüketici kredileriyle ilgili ‘ince’ bir çalışma yapacaklarını, kredi kartı ile ilgili çalışmayı en geç gelecek hafta yapmak istediklerini söyledi. Tüketici kredilerinde mevcut durumda vade 36 ay ile sınırlı. Kredi kartlarında taksit sayılarında sektörlere göre farklılık gösteren sınırlamaların yanı sıra limitler de gelirin 4 katı ile sınırlı.

Mevduat yarışı

Canikli, Bankalar Birliği Yönetim Kurulu toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, bankaların mevduat yarışının durdurulması gerektiğini de ifade ederek, Hazine ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kararlarıyla bu konuda bir düzenleme yapılabileceğini ancak dışarıdan müdahale ile mevduat faizlerini aşağı düşürmenin mümkün olmadığını, bunu bankacıların çözeceğini belirtti. “Bankaların mevduata verdikleri faizleri indirmeleri gerekiyor” diyen Canikli, mevduat faizleri düşürülmeden kredi faizlerinde anlamlı düşüşün mümkün olmadığını söyledi.

Bankacılık sektörünün FETÖ riskinin hakkında işlem yapılan şirketlerin TMSF’ye devri ile minimize edildiğini söyleyen Canikli, “FETÖ mensubu olduğunu bile bile kredi verilmişse, sadece imzayı atan kişi sorumludur” diye konuştu.

Canikli, büyümede Orta Vadeli Plan hedefine ulaşmakta zorlanacaklarını ancak hedefi revize etmeyi düşünmediklerini belirtti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr