Kredi Borcu Ne Zaman Avukatlık Olur?
Yönetmeliğin 18’inci maddesinde, birbirini izleyen en az iki taksit ödemesinin yapılmaması durumunda bankanın tüketiciye 30 gün süre tanıyarak borcun tamamını isteme hakkı bulunuyor. Toplamda bu süre yaklaşık 90 gün olsa da birbirini izleyen iki taksit ödemesine dikkat etmek gerekiyor. Aksi durumda bu aşamadan sonra tüm inisiyatif bankanın elinde bulunuyor.
Kredi Borcu Ödenmediği Zaman Ne Kadar Faiz Uygulanır?
Yasal takip durumu dâhil, geç ödemelerde kullandığınız kredinin en fazla %30 fazlası bir gecikme faizi uygulanabiliyor. Yani aylık %1 faiz üzerinden kredinizi kullandıysanız en fazla aylık  %1,30 oranı üzerinden bir gecikme faizi uygulanabilir.
Kredi Geç Ödemelerinde Faiz Üstüne Faiz Uygulanır mı?
İlgili yönetmelikte “Temerrüt hâli de dâhil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmaz.” ifadesi yer alıyor. Yani yasal takip süreçleri dâhil, kredi ve kredi kartınızı geç ödemenizden dolayı hesaplanan gecikme faizi üzerine, faiz uygulanamaz. Faiz sadece kalan anaparanız üzerinden hesaplanabilir. 
Ödenmeyen Kredi İçin Banka ile Anlaşma Yoluna Gidilebilir mi?
Kredi ödemelerinizde aksamalar yaşamanız durumunda kredi notunuz hızlı bir şekilde düşer. Bu süreçte bankalar genellikle anlaşma yoluna gitseler de alternatif ödeme seçeneklerinde uzlaşılması zordur. Yani kredi notunuz düşmesi durumunda inisiyatif çoğunlukla bankanın elinde olur. Bunun için en doğru yol kredi ödemeleriniz bozulmaya başlamadan önce banka ile farklı ödeme planı için anlaşma yoluna gitmeye çalışmanızdır.
Farklı Bankalardan Kredi Kullanarak Borçlar Kapatılabilir mi?
Borçlu olduğunuz banka haricindeki bankalardan, borç kapatma kredisi olarak adlandırılan kredi ürünlerini kullanma şansınız mevcut. Bu kredilerin mantığı ise tüm borçlarınızı tek bir kredi çatısı altında toplamaktır. Ancak borç kapatma kredilerinde, yeni kredilerde uygulanan prosedürlerin neredeyse tamamı uygulanır. Yani temel olarak kredi notunuzun ve kayıtlı gelirinizin almak istediğiniz kredi için yeterli olması gerekir.
Kredi Borçlarından Dolayı Banka Hesapları ile Maaş Hesabına Haciz Gelir mi?
Kredi ödemelerinden dolayı yasal işlem başlatması durumunda, banka hesaplarınıza haciz koyulabilir. Sadece maaşınızın en fazla %25’ine haciz gelebileceği için maaş hesabınızın tamamına haciz konulamaz. Öte yandan hesaplarınıza haciz gelmesi durumunda maaş hesabınızın hangisi olduğunu ilgili kurum veya kişilere bildirmeniz gerekebilir.
Kredi Borcunun Ödenmemesi Durumunda Konuta ve Eşyalara Haciz Gelir mi?
Kredi borcunuzu ödememeniz durumunda, size ait olan tüm taşınmaz ile araçlara haciz işlemi başlatılabilir. Eşyalarınızdan ise gündelik yaşam için lüzumlu görülen koltuk, yatak, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi eşyalarınız haczedilemez. Bunun dışında, kıymetli evrak, antika, değerli taş ve madeni süs eşyaları haczedilebilecek mallarınız arasında yer alır.  
Kaynak: Hesapkurdu.com – Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr