1-      Gelirinize Göre Ne Kadar Kredi Çekebileceğinizi Önden Hesaplayın
Gelirinize göre ne kadar kredi çekebileceğinizi hesaplamanın en etkili yolu, aylık toplam gelirin en fazla yarısına (%50’sine) denk gelecek şekilde toplam aylık kredi taksit tutarınızı belirlemenizdir. Aylık taksit tutarı belirlendikten sonra ise vadenize göre ne kadar kredi çekebileceğinizi hesaplayabilirsiniz. Ancak kredi notunuza ve çalışmış olduğunuz sektöre bağlı olarak bankaların bu oranı %30’a kadar indirdikleri başvurular da mevcut.
2-      Kullanmak İstediğiniz Kredi Tutarını Doğru Belirleyin
Bankaya başvurmadan önce ihtiyacınız olan kredi tutarını net olarak belirlemelisiniz. Kredi başvurusu sırasında net tutara ve kredi vadesine karar vermek çoğu zaman bütçenizle ilgili önemli hesaplamaları gözden kaçırmanıza sebep olur.
3-      Kredi Türüne Göre Vade Seçeneklerinizi Öğrenin
İstediğiniz kredi türüne göre yasal olarak kullanabileceğiniz vadeler değişkenlik gösterir. Bireysel kredilerde bu oranlar net olmakla birlikte, ticari kredilerde şirket mali durumu ve faaliyet gösterdiği sektöre göre değişir. Bireysel kredilerde yasal olarak kullanılabilecek vadeler ise konut kredisinde 360 ay, ihtiyaç ve taşıt kredisinde 48 aydır.
4-      Bankaların Kredi Tekliflerini Maliyet Oranları Üzerinden Kıyaslayın
Herhangi bir bankaya başvurmadan önce kredi tekliflerini kıyaslamak, toplam kredi maliyetinde ciddi kazançlar elde etmenizi sağlayabilir. Kıyaslama işleminde dikkat etmeniz gereken en önemli husus ise bankaları faiz oranı üzerinden değil, kredi süreci boyunca yapacağınız tüm masrafların faiz oranına dâhil edildiği ve verilmesi yasal zorunluluk olan “maliyet oranı” üzerinden kıyaslamaktır.
5-      Hangi Kredi Türü ile Daha Kazançlı Olduğunuzu Öğrenin
Kullanacağınız kredi türünü, kazancınız ve isteğiniz doğrultusunda değiştirme imkânınız mevcut. Örneğin konut kredisi düşük tutarlarda kullanılması durumunda ekspertiz ve ipotek masraflarını ödememek için ihtiyaç kredisine, taşıt kredisini ise aynı şartlar ile araç ipoteği vermeden ihtiyaç kredisine çevirebilirsiniz.
6-        Bankaya Başvurmadan Önce Ödeme Planınızı Oluşturun
Kendinize bir ödeme planı oluşturmanız ve ödeme düzenini bütçenize göre değerlendirerek bankaya bu planı ile gitmeniz, bütçenizi daha doğru yönetmenizi sağlar. Aksi durumda çok fazla değerlendirme yapmadığınız bir ödeme planını bankada kısa bir sürede kabul etmeniz, bütçenizin dengesi açısında çok doğru bir yöntem olmaz. Kendinize özel olarak ödeme planı oluşturmak için Hesapkurdu.com’un kredi hesaplama araçları sayfasını kullanabilirsiniz.
7-      Kredinin Tüm Masrafları Hakkında Önden Bilgi Edinin
Yasal olarak bankalar bireysel kredilerde kullanılan kredinin binde 5’i oranında yasal olarak masraf alabilir. Ancak dosya masrafı haricinde zorunlu tutulan, ekspertiz, ipotek ve özellikle sigorta masraflarını önden öğrenerek değerlendirme yapmanızı tavsiye ederiz. Örneğin, çoğu bankada orta yaş üzerinde kişilere hayat sigortası için çok yüksek prim tutarları çıkabiliyor.
8-      Kredi Süresi Boyunca Yapacağınız Ek Maliyetleri Hesaba Katın
Kredinin ödenmemesi veya geç ödenmesinin en büyük nedenleri arasında kredi süresi boyunca çıkabilecek ek maliyetlerin hesaba katılmaması yatar. Bazı durumlarda ek maliyetlerin hesaba katılması çok zor olsa bile, tedbir olarak kredi vadesi boyunca bir kredi taksit tutarının kenarda tutulması etkili bir çözümdür.
9-      Bankaya Sunulabilecek İpotek, Ek Gelir ve Kefil Seçeneklerinizi Değerlendirin
İstediğiniz kredi tutarına göre banka sizden ek teminat talep edebilir. Genellikle istenen teminatlar ise araç, konut veya aile bireylerinin kefil olması şeklindedir. Öte yandan her bankanın kredi değerlendirmesinde farklılık olduğu için bir bankanın sizden ek teminat istemesi durumunda, diğer bankalarda isteyecek şeklinde bir yaklaşımda bulunmak da doğru bir değerlendirme değildir.
Kaynak:  Hesapkurdu.com

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr