Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer "Kozmetik ürünlerin gerçek yüzü dermatoloji kliniklerinde ve laboratuvarlarında ortaya çıkarılıyor. Kozmetiklerde, kullanılan katkı maddelerinin önemli bir kısmının hayvansal kökenli olmaları sebebiyle deli dana riski bile bulunuyor. Daha da ileri boyutlara götürdüğümüzde insan ve hayvan ceninleri, doğum artıkları, plasentalar ve sperm hücreleri gibi maddelerin kullanıldığı ürünlere çok dikkatle yaklaşılması gerekiyor" dedi.

HASTALIKLARA YOL AÇIYOR

Dr. Büyüközer, kozmetik ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek "Kozmetik ürünlerde, istenen özelliklere göre hammaddeler ve katkı maddeleri kullanılır. Bunlar, yağlayıcılar, nemlendiriciler, koruyucular, antioksidanlar, farmasatik ajanlar, polimerler, boya maddeleri, koku verici maddeler, karışımı homojenleştirici, koyulaştırıcı maddelerdir. Kozmetiklerin üretiminde kullanılan ham ve katkı maddelerinin uzun araştırmalar sonucu astım, alerji, cilt döküntüleri ve cilt, meme, rahim ve yumurtalık kanseri riskini artırdığı görüldüğü için üzerinde uzun uzun durulmasını gerekiyor" diye konuştu.

YILLAR SONRA BİLE ORTAYA ÇIKABİLİYOR

İnsanların çoğunluğu, bu tarz ürünlerden kaynaklanan çok az problemle karşılaştığını zannettiklerini belirten Büyüközer "Bazı problemler, ilk birkaç kullanımdan sonra oluşabildiği gibi kullanımdan yıllar sonra da ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple insanların çoğu problemin hangi üründen oluştuğunu bilemiyor. Ayrıca yüz için piyasaya sürülen ürünlerin pek çoğu, çok daha kısa zamanda yüz cildini pörsümüş, kırışmış ve matlaşmış bir hale getiriyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr