Tekirdağ Saray’da, 180 dönümlük ormanlık alanda ağaç kesim işlemi başlamak üzere. Bölgede, 3. havalimanına malzeme üretmek için 100 hektarlık ormanlık alana maden ocağı izni çıkmıştı. Şimdi de Saray Orman İşletme Şefliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen ağaç kesim kararını Safaalan Mahallesi’nde duyurdu. Şeflik, muhtarlığa yolladığı yazıda, kesim yapmak isteyen yurttaşların isimlerini yazdırmaları gerektiğini belirtti. Safaalan Mahalle Muhtarı Mehmet Özmen bugüne kadar Safaalan Mahallesi’nden orman kesimi için hiç kimsenin isim yazdırmadığını belirterek, “Ormanlarımızın kesilmesine karşıyız” dedi.

Doğa harikası Cerattepe’de maden ocağı açmak isteyen Mehmet Cengiz’in ortak olduğu İGA Havalimanı AŞ’nin 3. havalimanı projesi nedeniyle yoğun tahribata uğrattığı Ağaçlı köyü ve Işıklar köyünün ardından gözler Tekirdağ’a çevrildi. İşletme, 3. Havalimanı’na malzeme üretmek için Tekirdağ Saray’da Safaalan Mahallesi’deki 100 hektarlık ormanlık alana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı maden ocağı iznini geçtiğimiz haziran ayında gazetemizde duyurmuştuk. Şirketin hazırladığı başvuru dosyasında faaliyet alanında açık ocak işletmeciliği yapılacağını belirterek granit üretimi için iş makineleri ve patlayıcı madde kullanılarak delme patlatma yöntemi ile çalışılacağını ifade edilmişti.

Üretim malzemelerinin tamamının 3 Havaalanı Projesi için kullanılacağı bahsedilen dosyada havaalanı inşaatının ardından faaliyetin sona ereceği kaydedildi. Bakanlık şirketin başvurusuna 1 Haziran’da da “ÇED gerekli değildir” kararı vermişti. Bu izin kapsamında şirket ormanlık alanda dinamitlerle çalışabilecek. Saray Doğayı Koruma Derneği karara dava açtı. Hukuki süreç devam ederken şimdi İGA Havalimanı şirketinin, Safaalan Mahallesi’nde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alarak ormanlık alanda açmak istediği Patlatmalı Granit Taş Ocağı ve Eleme Tesisi Projesi kapsamında ağaç kesim kararı ortaya çıktı. Saray Orman İşletme Şefliği, Safaalan muhtarlığına gönderdiği yazıda 180 dönümlük ormanlık alanda kesim işleminin başlayacağını ve kesim yapmak isteyen yurttaşların isimlerini yazdırmaları gerektiğini duyurdu. Bugüne kadar Safaalan Mahallesi’nden orman kesimi için hiç kimsenin isim yazdırmadığını söyleyen Mahalle Muhtarı Mehmet Özmen, “Bunu sıcak bakmıyoruz. Ormanların kesilmesine vatandaş razı değil. Ormanlarımızın kesilmesine karşıyız. Köyümüz zarar görmesin. Bizden uzak yapılabilir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr