Kahramanmaraş Dulkadiroğlu’nda Alevi köylerinin bulunduğu bölgeye köylülerden habersiz Suriyeli sığınmacılar için konteynır kent yapılması kararı köylüleri endişelendirdi. Meranın kendilerinden habersiz önce TOKİ’ye, ardından konteynır kent için inşaatın AKP’ye yakın Kalyon inşaata devredildiğini öğrenen köylüler 7 haftadır bölgede eylem yapıyor.

Valiliğin bölgede tüm eylemleri 1 ay süreyle yasaklamasının ardından geçen cumartesi günü yapılan müdahalede 18 kişi gözaltına alınırken Sivricehöyük köyü cemevi önündeki çadırlar ve afişler de söküldü. Köylüler, Suriyeli sığınmacılara konteynır kent yapılmasına karşı olmadıklarını ancak kamplara IŞİD ve El Nusra militanlarının sızmasından endişe duyduklarını, bölgede mezhepsel sorunlar yaşanmasından kaygılandıklarını anlatıyor. 24 Alevi köyünün 6 bin nüfusu olduğunu belirten köylüler, 27 bin kişilik konteynır kentin Alevi köylerinin bulunduğu bölgeye yapılmasının kendilerini endişelendirdiğini vurguluyor.

Bölgenin Alevi dedesi olan Mahsun dede, cemevi bahçesindeki çadırlarının valilik kararıyla sökülmesini eleştirerek “Bizler kendi köyümüzde sığınmacı olduk” dedi.

Mahsun dede, yöre halkının yalnızca yaşam alanlarına dokunulmaması için eylem başlattıklarını söyleyerek, “Biz demokratik yollarla mücadelemizi sürdürürken güvenlik güçleri aşırı müdahalede bulunmaktadır. Nerdeyse cemevinin içine de müdahale edeceklerdi. Anlayamıyoruz. ‘Valilik emri valilik emri’ diyorlar, nedir bu emirler? Bize yaşam hakkı tanınmıyor. Platform yöneticileri, zaten hukuksal süreci başlattılar, şimdi toplanarak son durumu değerlendireceğiz” diye konuştu. Köy muhtarı: ‘Mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız’

Konuşmak da yasak

Sivricehöyük Köyü Muhtarı Mehmet Cemaloğlu da valiliğin 6 aydır kendilerini tanımadığını, son yasak kararıyla da bunun tescillendiğini söyledi. Cemaloğlu, “Bizim evimizin önünde bile oturmamızı istemiyorlar. Her türlü konuşma, toplantı, yürüyüş yasak. Bizim tek istediğimiz, köyümüze dokunulmaması, bunun için de her türlü yasal mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr