Tepkilerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yazdıkları mektupla dile getiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile birlikte Dünya Tabipleri Birliği’nin aralarında yer aldığı uluslararası tabip örgütleri, mektupta Fincancı, Önderoğlu ve Nesin hakkındaki tüm suçlamaların düşürülmesi ve koşulsuz olarak serbest bırakılması istendi. Mektupta imzası olan kurumlar şöyle: Dünya Tabipler Birliği (WMA), Türk Tabipleri Birliği (TTB), İnsan Hakları İçin Doktorlar (PHR), Avrupa Doktorlar Daimi Komitesi (CPME) ve İşkence Kurbanları İçin Uluslararası Rehabilitasyon Komitesi (IRTC).

Suçlamalar düşürülsün

Tutuklanmalardan duyulan derin kaygı nedeniyle yazıldığı belirtilen mektupta, “Bilgilenme ve ifade özgürlüğü temelindeki özgür, bağımsız ve çeşitlilik içeren medya, işleyen herhangi bir demokrasinin temel öğesidir. Gerçekte bu öğe, diğer tüm insan haklarının korunması açısından vazgeçilmez önemdedir” ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan’a gönderilen mektupta yetkililere yapılan çağrılar şöyle sıralandı.

*Fincancı, Önderoğlu ve Nesin’in fiziksel ve psikolojik sağlıklarını her durumda güvence altına alınması.

*Kendilerinin hemen ve koşulsuz olarak serbest bırakılması; kendilerine yönelik tüm suçlamaların düşürülmesi

*Yargı düzeyinde olanlar dahil, insan hakları savunucularına ve gazetecilere yönelik tüm taciz ve baskılara son verilmesi;

*Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucuları Bildirgesi hükümlerine eksiksiz olarak uyulması

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr