Alejandro Amenabar yazıp yönettiği, inanç, bilim, zihin, iyilik, kötülük, suçluluk, irade, gerçek, düş, nefret, bedel ödemek, satanizm, toplumsal histeri temalarını tartıştığı psikolojik gerilimini gerçek olaylardan esinlenerek çekti. ABD’inde satanist ayinlerin yapıldığı söylentileri 1980’den itibaren ortaya çıktı, panik ve şüphe birçok topluluğa yayıldı.

14 Kasım 1990’da Minnesota’nın Hoyer kasabasında tamirci John Gray, 17 yaşındaki kızı Angela’yı taciz etmekle suçlanır. Polis dedektifi Bruce Kenner bu olayı soruşturmaya başlar ancak John hiçbir şeyi hatırlamaz. Polis, regresyon terapisi uzmanı Profesör Kenneth Raines’ten yardım ister.

Raines, John’u hipnotize ederek geçmişindeki anıları tetiklemeye ve canlandırmaya başlar. Bu süreç sırasında taciz olayına Angela’nın babası John’un dışında ninesi Rose, erkek kardeşi Roy ve satanist bir grubun da katıldığı ortaya çıkar. Dedektif Kenner’e göre bu olay Hoyer kasabasını aşan tüm ülkeyi kapsayan bir olaydır.

Bu sürükleyici ve düşündürücü gerilim, zihinle, içimizdeki kötülüğün yetişmesiyle ilgili bir çalışma. Karakterlerin gerçeğe ulaşmaları için korkularını aşmaları gerekiyor.

Aklımızın, zihnimizin ne denli kandırıcı, saptırıcı olmasını, bilim ve inancın aynı karmaşık bulmacayı farklı yollardan çözmelerini irdeliyor. Bunun sonucunda da her karakter yanlışlıklar yaptığının ayrımına varıyor.

Filmin Özel Bölümler’inde yaratıcı ekiple söyleşiler, set görüntüleri, fragman yer alıyor.

Regression (Korku Terapisi) Yönetmen: Alejandro Amenabar Oyuncular: Ethan Hawke, Emma Watson, David Thewlis, Dale Dickey, David Dencik, Lothaire Bluteau, Peter MacNeill / 2015, 102 dakika, As Sanat/ Format: Dvd.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr