Müteahhitler 9 ayda yurtdışında 65 proje üstlendi.

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) ‘İnşaat Sektörü Ekim 2016 Analizi’ raporuna göre, inşaat sektörü güven endeksinde eylülde yaşanan yüzde 3.2’lik artış, yeni projelerin ve sektörde yatırımların ivme kazanma eğilimine işaret etse de; ekonomiye ilişkin riskler sektöre yönelik beklentileri sınırlıyor.

TMB ekonomik beklentilere yönelik artan riskler, yüksek kur seviyeleri ve piyasadaki eğilim doğrultusunda, konut gibi büyük tutarlı alımların ertelenmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Raporda, Türkiye ekonomisinin bölgedeki jeopolitik sorunlar, Rusya ile yaşanan kriz ve
Suriye’deki gelişmelerin getirdiği mali yükün yanı sıra, darbe girişimi ile yurtiçinde yaratılmakta olan belirsizliğin etkisiyle yönetilmesi zor bir süreçten geçtiğine dikkat çekildi.

Riskler arttı

Raporda şöyle denildi: “Yılın son üç ayındaki satışlara ilişkin genel kanı, ekonomik beklentilere ilişkin artan riskler, artma eğiliminde olan kur düzeyi ve artışa geçen enflasyon doğrultusunda reel faizlerin yönünü yukarı çevirmesi sonucu, konut gibi büyük tutarlı alımların erteleneceği; konut piyasasına yönelik önlem paketine karşın, 2016 yıllık toplamının 2015’in altında
kalabileceği şeklindedir.”

TMB analizinde, inşaat sektöründeki büyümenin yılın son çeyreği ile 2017’nin ilk döneminde sürdürülebilmesi ve yatırımların hız kesmeden devam etmesinin, ekonomik ve siyasi normalleşmenin sağlanmasıyla mümkün olabileceği belirtildi. Türk müteahhitlik firmaları 2016’nın ilk dokuz ayında yurtdışında 4.1 milyar dolar değerinde 65 yeni proje üstlenilirken; ilk üç ülke sırasıyla Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt oldu. Bu yıl ocakeylül döneminde konut satışları geçen yıl aynı döneme göre yatay kalarak 935 bin 811 adet oldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr