Darbe girişiminin ardından FETÖ’nün Genelkurmay, Kara, Deniz ve Hava kuvvetlerinde tayin-atama birimlerini el geçirdiğinin anlaşılması üzerine birimlerin personel seçiminde de uzun araştırmalar yapılıyor.

En son tayinlerin önceki gün yapıldığı öğrenilirken tayinlerde her birim komutanının FETÖ şüphelisi olmayan subayları kendi olanaklarıyla araştırması ve referanslara göre birlekte çalışmaya karar vermesi yöntemi uygulanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde general altı tayinler Mayıs ayında kesinleşir ve her muvazzaf asker yeni dönemde çalışacağı birliği veya karargahı bilir. Ancak darbe girişiminin ardından TSK’den 151’i general- amiral olmak üzere 4 bin 451 personel ihraç edildi.

İhracın bu düzeyde olması bile tayinlerin yeniden düzenlenmesini zorunlu hale getirdi. Ancak, darbe girişiminin ardından FETÖ’nün en çok örgütlendiği yerlerin başında tayin-atama birimleri olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle Genelkurmay Karargahı ve birliklerin komutanlıklarına bir süre atama yapılmadı.

Yapılan atamalarının ardından da her komutan çalışacağı astı komutanları belirlemek için hummalı bir çalışmaya girişti. Ölçütleri FETÖ şüphesi olmayan personelle çalışmak olan komutanlar uzun süredir kendilerine uygun personel arıyor. Son olarak önceki gün bir kısım komutanın tayinleri yapıldı. Ancak bu tayinlere karşın, birlik ve karargahlardaki personel ihtiyacının tam karşılanamadığı öğrenildi. Bazı komutanların yapacakları göreve uygun ve FETÖ şüphesi olmayan ast komutan arayışlarının sürdüğü öğrenildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr