Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Farc (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ile sağlanan ateşkesin 31 Ekimde biteceğini söyledi.

Kolombiya’da geçtiğimiz Pazar hayır oyuyla sonuçlanan referandumun ardından, arabulucular barış anlaşmasını hayatta tutmak için görüşmelere devam ediyor.

Televizyona konuşan Santos, “Bu çatışmaya çözüm olacak bir anlaşmayı sağlayabilmek adına ilerlemeyi umuyorum.” dedi.

Kolombiya’da tüm taraflar 50 yılı aşan bu çatışmanın son bulmasını istiyor.
Bununla birlikte muhalefet barış anlaşmasının bazı kısımlarının tekrar görüşülmesi gerektiğini savunuyor.

Devlet eski Başkanı Alvaro Uribe önderliğindeki muhalefet, asilerin meclise girme hakları olmasının ve liderlerinin aftan yararlanmasının kabul edilemez olduğunu öne sürüyor.

Başkan Santos, Alvaro Uribe ve bir diğer devlet eski başkanı Andres Pastrana ile görüşerek anlaşmanın detaylarını tartışacak.

Küba başkenti Havana’da, devlet ve Farc yetkilileri arasında dört yıldır süren görüşmelerin ardından oluşturulan barış anlaşmasının imzalanmasının bir referandum sonucuyla kesinleşeceği görüşmelerin başında Başkan Santos tarafından duyurulmuştu.

Yapılan anketlerde çıkacak sonucun büyük bir farkla ‘evet’ oyu olacağı öngörülürken, anlaşma yüzde 50.2 ‘hayır’ oyuyla reddedildi.

2014 yılında barış sağlamak sözüyle ikinci döneminde göreve devam eden Santos ve Farc lideri Timochenko barış yolundan vazgeçmeyeceklerini bildirdiler.

Küba’dan bir video ile seslenen Timochenko, “ Barış kalıcı olacak.” dedi.

Kolombiya Hükümeti ile yapılan anlaşmaya sadık kalacaklarını ve iki taraflı ateşkesi devam ettireceklerini söyleyen Timochenko, “Bu anlaşmayı sabote etmek isteyen savaş çığırtkanlarının sesleri asla uyum, ahenk ve sosyal adalet isteyenlerin hisleri kadar güçlü olamayacak.” dedi.
İsyancıların Pazar günü kabul edilmeyen anlaşmayı ‘düzeltmek’ için çalıştıklarını söyleyen Timochenko, barış için verilen mücadelenin sona ermediğini ekledi.

Anlaşmaya hayır diyen muhalefetin değiştirilmesini talep ettiği maddeler, meclise girme hakkının suçlu bulunanları kapsamaması, Farc liderlerinin işledikleri suçlar için hapis cezası alması, Farc’ın yasadışı elde ettiği geliri kurbanlarına tazminat olarak ödemesi ve Kolombiya Anayasasında herhangi bir değişiklik yapılmaması olarak duyuruldu.

Kolombiya'da barış anlaşmasına ret

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr